• 8
 ≫ 

Više ne važi staro pravilo u BG. Studenti otišli, kirije eksplodirale: "Čim nikne fabrika, stan ode za 5 dana"

 ≫ 

Podaci govore u prilog tome da je potražnja visoka, te da se kvalitetni stanovi za izdavanje brzo "razgrabe"

  • 8
Prosečno vreme izdavanje stanova u Beogradu

Foto: Shutterstock, 4zida.rs

Početak leta je obično period kada na tržištu izdavanja ima više nekretnina u ponudi, najviše zbog odlaska studeneta svojim kućama i otkazivanja stanova.

Međutim, moglo bi se reći da je ovog proleća i s početkom leta zabeležena nikad veća tražnja za nekretninama, pogotovo u Beogradu. Visoka tražnja rezultat je najviše dolaska velikog broja stranaca u prestonicu. Ovo je rezultiralo skokom cena najma, ali je uticalo i na brzinu izdavanja nekretnina, kaže sagovornica Telegraf Biznisa.

U želi da ispita koliko brzo se izdaju stanovi, sajt za oglašavanje nekretnina 4zida.rs analizirao je prosečno vreme zadržavanja nekretnina za izdavanje a ustupio nam je podatke.

Podaci govore u prilog tome da je potražnja visoka, te da se kvalitetni stanovi za izdavanje brzo “razgrabe”.

Prosečno vreme oglašavanja stanova za izdavanje, ako posmatramo celu opštinu Beograd je 17 dana. To znači da vlasnici prosečno čekaju malo duže od dve nedelje pre nego što stan zakupi stanar.

U Novom Sadu je slična situacija - prosečno vreme izdavanja je 18 dana, dok je u Nišu i Kragujevacu za dan manje nego u Beogradu – 16 dana. Od većih gradova, najbrže se izdaju stanovi u Subotici, gde je prosečno vreme oglašavanja stanova za izdavanje 14 dana.

"U manjim gradovima je i manja ponuda nekretnina za izdavanje, te nas ne treba iznenaditi što kvalitetne nekretnine vrlo brzo odu sa tržišta. Tako je na primer u Čačku i Somboru prosečno vreme izdavanja nekretnina samo 11 dana, a u Kruševcu 8 dana. Ipak, rekorder u Srbiji je Kraljevo, gde se stanovi u proseku izdaju za samo 5 dana. U ovim, manjim gradovima, dovoljno je da zaživi jedna nova fabrika, pa da se već oseti “nestašica” stanova za izdavanje", kaže za naš portal Jasmina Gavrilov Dražić sa sajta za oglašavanje nekretnina 4zida.rs

Beogradske gradske opštine beleže različito prosečno vreme izdavanja nekretnina. Najbrže se izdaju stanovi na Paliluli, zatim u Zemunu, pa na Zvezdari i Čukarici.

Najduže na tržištu stoje stanovi na Savskom vencu – u proseku 34 dana.

"Ovo možemo objasniti i time što je na ovoj opštini izgrađen velik broj stanova, te da je i veća ponuda stanova za izdavanje u odnosu na ostale opštine", kaže nam ona.

Prosečno vreme izdavanje stanova u Beogradu

Foto: 4zida.rs

 

Dodatno, na opštinama Savski venc, Vračar i Stari grad ima i najviše luksuznih nekretnina koje, po pravilu, nešto duže čekaju na stanare nego što je to slučaj sa povoljnijim stanovima namenjenim studentima.

Video: Koliki je milion dolara u kvadratima? U Monaku za te pare ćumez od 15, u Beogradu vila od 500m²

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mladen

    28. jun 2022 | 13:53

    Ekonomski Tigar u punom trku ,London I Barcelona su samo bleda kopija .

  • kiki

    28. jun 2022 | 14:47

    Bla bla bla ….obična patka

  • Мрав

    28. jun 2022 | 19:49

    Кирије??? Уређена државе. Дижу се плате, пензије, вреди ли нешто?! За пола месеца поједе ИНФЛАЦИЈА, ЧИМЕ СЕ ХВАЛИМО???

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>