• 11

Garaža na Vračaru 10.000€ skuplja od luks kuće u bagremovoj šumi: Život u Beogradu nas košta sve paprenije

Kakav je vaš stav o ovakvom odnosu cena?

  • 11
Garaža

Foto: Shutterstock

Ko je upoznat sa cenama nekretnina u Srbiji, a posebno u Beogradu, više se i ne išćuđava kada naleti na ovakve oglase: "garaža na Vračaru 40.000 evra".

Ipak, to svakako ne znači da smo oguglali na "novu normalnost". Mali prostor za automobil, od 10 do 15 kvadrata, košta kao solidan stan u prestonici - recimo, na periferiji, a čak dosta više od dobro opremljene kuće u unutrašnjosti.

U Šumadiji se ovih dana vikendice mogu naći za 20.000 evra ili manje, a trenutno se u Alibunaru prodaje kuća, oglašena kao "luks", za 30.000 evra.

Dakle, kuća za odmor u srcu zaštićenog parka vredi 10.000 evra manje nego garaža od 12 kvadrata, locirana na uglu Krunske i Koče Kapetana, odnosno u čuvenim vračarskim ulicama gde je oduvek bio prestiž stanovati.

Oglas za garažu:

Uknjižena, ima struju, video nadzor i daljinsko otvaranje.

"Prodajem dva vezana garažna mesta u ulici Koče Kapetana na Vračaru, na uglu sa Krunskom ulicom. Do garažnih mesta se dolazi auto-liftom i može se formirati posebni garažni boks. Retko u ponudi. S obzirom da se radi o najopterećenijem delu grada za parkiranje, budući vlasnik bi to mogao da koristi i kao odličnu investiciju za izdavanje. Oba garažna mesta su izdata, a nalaze se na manje od 100 metara od Kalenić pijace. Cena je fiksna i iznosi 40 hiljada evra po garažnom mestu".

Ako cifru podelimo s brojem kvadrata, to znači da je cena po m2 3.330 evra. U sažetom opisu oglasa možemo izdvojiti dva ključna faktora koja nesumnjivo utiču na paprenu cenu: opterećen deo grada i odlična investicija za izdavanje. Pisali smo i tome šta znači kada je neka imovina "retko u ponudi", a u ovom slučaju to jeste tako, jer je gotovo nemoguće kupiti ili iznajmiti garažno mesto na Vračaru i ostalim top zonama u Beogradu, u vreme kada smo "preplavljeni" automobilima.

Kućna garaža

Foto: Shutterstock

Oglas za kuću za odmor:

Sa druge strane, za oko nam je zapao oglas u kojem se prodaje kuća za odmor, od 54 m2, i to za svega 30.000 evra: drugim rečima, cena po kvadratu je nepunih 600 evra. Piše da je u pitanju novogradnja, luks kategorija, te da kuća ima garažu, dve i po sobe, terasu, uknjižena je...

"Alibunar, Devojački bunar, Nacionalni park - šuma", navodi se kao lokacija kuće, i dalje piše: "Ova vikendica se nalazi u zaštićenom delu Nacionalnog parka Deliblatska peščara, Devojački bunar, u bagremovoj šumi, u dubokom miru i tišini. Kvalitetno izgrađena, odmah useljiva i bez ulaganja. Kraj je pogodan za pčelarstvo. U kući ostaje sve kao što je na fotografijama. U ovom naselju postoje olimpijski bazeni i mnoštvo restorana i ostalog sadržaja, na nekih 200-300 metara udaljenosti ako idete pešice; tu su i ambulanta, crkva... Vikendica se nalazi na 50-ak km od Beograda".

Pišite nam u komentarima da li je, po vašem mišljenju, ovakav odnos cena garaže i kuće - apsurd, ili smatrate da su cene na mestu, budući da "nešto vredi onoliko koliko je traženo i popularno"?

Video: Mamula postaje luks rizort u julu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Seljak

    6. jul 2022 | 12:09

    Najjače je kad investitor ozida zgradu sa 20 stanova i 4 parking mesta. Kao u čemu je problem? 😂😂

  • hogar

    6. jul 2022 | 11:26

    toliko dati za garazu je glupost...da je to tako. izdavao bi. on sam i bio. srecan.. ali nije..... niti moze da dobine te pare niti da izda za neke velike novce... suplja prica

  • Gile

    6. jul 2022 | 11:40

    Zivi se nikad bolje,cene mogu slobodno da rastu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>