• 37
 ≫ 

Otkrivamo: Od 8 stanova u Beogradu, 6 kupe Rusi. Traže one iznad 200.000 evra, daju keš

 ≫ 

“Sada ruski državljani imaju procentualno najveće učešće u potražnji stanova, ako govorimo u odnosu na ostale strane državljane”, dodaje sagovornik Telegraf Biznisa

  • 37
Beograd rusi kupovina stanova Foto: A. Nalbantjan, Pixabay, Shutterstock

Potražnja ruskih državljana za stanovima u Beogradu i Novom Sadu već nekoliko meseci raste. Međutim, dok su Rusi u početku rusko-ukrajinske krize uglavnom iznamljivali stanove, sada ih svi više kupuju.

Na osnovu statistike RGZ može se videti da od početka godine rastu i cene kvadrata, ali da se povećava i broj kupoprodaja nekretnina. Kao što je Telegraf Biznis pisao, porasla je i cena kirija i to naročito zbog dolaska stranih državljana, upravo Rusa i Ukrajinaca.

Što se tiče zakupa, postoji veliko uvećanje tražnje jer sve više evropskih kompanija koje su radile u Rusiji, sada svoje zaposlene alociraju kod nas, rekao je ranije naš sagovornik. 

U međuvremenu su počeli i masovno da otvaraju firme, a naš portal je pisao i o tome šta im tačno treba za pokretanje posla u Srbiji. 

Međutim, sada imamo i novi trend. Kako saznajemo, državljani Rusije kupuju sada stanove, mahom u našoj prestonici, i što je još zanimljivije, većinom su oni kupci.

Prema proceni ekonomiste i izvršnog direktora agencije za nekretnine City Expert Miloša Mitića, Beograd je, kao centar ovog dela Balkana, oduvek bio interesantan stranim državljanima za kupovinu stana.

- Sa daljim razvojem grada i tržišta i dolaskom stranih firmi, ta kriva tražnje stranih državljana ima jasnu tendenciju rasta. Trenutno se u okviru te tražnje posebno izdvajaju ruski državljani, koji su nakon ogromne potražnje za izdavanjem stanova u Beogradu i Novom Sadu, sada krenuli i da kupuju stanove. Tražnja ruskih državljana je krenula tokom maja meseca, nakon toga se sve više podizala, da bi u ovim mesecima doživela svoj pik. Predviđanja su da će se data tražnja nastaviti i u narednom periodu - navodi za naš portal Mitić.

Dodaje i da Rusi uglavnom kupuju stanove za keš.

“Tražnja je za sada više usmerena ka starogradnji i stanovima manje kvadrature. Pored toga, jedna posebna grupa ruskih državljana potražuje skupe stanove u velikim kondominijumima u Beogradu i to su uglavnom stanovi sa cenom od preko 200.000 evra”, kaže naš sagovornik.

Stan kupovina ključevi od stana kuća kuće Foto: Shutterstock

Procentualno, skok tražnje ruskih državljana za kupovinom stanova u Beogradu i Novom Sadu, objašnjava Mitić, je ogroman, jer je pre ovoga bio minoran.

“Sada ruski državljani imaju procentualno najveće učešće u potražnji stanova, ako govorimo u odnosu na ostale strane državljane”, dodaje.

Izvršni direktor City Experta Miloš Mitić kaže i da postoje dve jasne grupe ruskih državljana koji potražuju stanove u Srbiji.

“Prva grupa su kupci koji traže uglavnom manje stanove, u opštinama koje su udaljenije od centra i cene tih stanova iznose do 100.000 evra. Drugu grupu čine platežno mnogo sposobniji kupci, koji preferiraju stanove u kondominijumima u centralnim opštinama u Beogradu, kao sto su ‘Beograd na vodi’, ‘West 65’, ‘Blok A’, ‘Novi Dorćol’, ‘Central Garden’ i tome slično. Cene ovih stanova su od 3.000 evra po kvadratnom metru pa na više. Uglavnom se radi o stanovima između 60 i 90m2 sa minimum jednom spavaćom sobom”, zaključuje Mitić.

Video: Koliki je milion dolara u kvadratima? U Monaku za te pare ćumez od 15, u Beogradu vila od 500m²

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zlatko

    9. jul 2022 | 22:59

    Sto ti je paradoks.Bježe od Putlina a upadnu među postotno vise njegovih obožavatelja nego da su u Rusiji ostali.

  • SW

    9. jul 2022 | 20:46

    Super....Bogati Rusi ce nam doci glave.

  • Branka

    10. jul 2022 | 00:14

    Treba zakonom definisati, a valjda i jeste ko moze imati imovinu u ovoj zemlji na svoje tj pod kojim uslovima strani drzavljani mogu to da cine, onda treba ograniciti cenu kvadrata stana jer ovako niko od nas vise ne moze kupiti stan postenim radom

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>