• 9

Prodaju zamak u Trebinju: Cena je manja od 100.000 evra, evo kako možete do njega

Veliko interesovanje

  • 9
Zamak Staro Slano Foto: Shutterstock

Na stranici hercegovačke agencije za nekretnine „HPM nekretnine“ nalazi se oglas za prodaju zamka u mestu Staro Slano, desetak kilometara udaljenom od Trebinja, i već je veliki broj ljudi pokazao interesovanje za kupovinu.

U oglasu stoji da je na prodaju jedan od dva samostalna dela zamka unutar bedema, lociranog na desnoj obali reke Trebišnjice, da je površina placa 500 kvadratnih metara, a na njemu je urušena kamena kuća.

„Uz kuću idu dve kamene kule, jedna četvrtasta, koja je deljeno vlasništvo sa susednom nekretninom, i jedna okrugla, koja je vlasništvo prodavca“, navedeno je u oglasu. Cena zamka je 97.000 evra ili 190.000 maraka.

Agent za nekretnine ove agencije Jovan Kovač, zadužen za prodaju ove nekretnine, objasnio je „Nezavisnim novinama“ da se prodaje urušena kuća sa dve kule unutar srednjeokovnih zidina, što predstavlja jedinstvenu celinu, a da postoji i drugi deo koji je, kako je i očigledno, kasnije nadograđen i on je možda star stotinak godina.

Kaže da, kada su preuzeli prodaju ove nekretnine, ona nije bila pod zaštitom države, ali, s obzirom na to da su u HPM-u svesni vrednosti starih građevina, sve zainteresovane svakako upućuju na nadležni Urbanizam i Zavod za zaštitu.

Da će se budući vlasnici morati uzdržavati od radova na objektu dok za to ne dobiju odobrenja nadležnih, potvrdili su i u Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa, jer je ova nekretnina, kako kažu, od maja 2018. godine na takozvanoj Listi peticije, pišu Nezavisne novine.

Na papirima RUGIPP-a nije upisan teret ove nekretnine, ali Lista peticije podrazumeva privremenu listu zaštite, pa direktorka Zavoda Jasna Milešević kaže da je potrebno traženja njihove saglasnosti za bilo kakav zahvat na objektu, te da se time svakako ne osporava pravo na prometovanje nekretnine.

Nekretnina se može prometovati iako je pod zaštitom, ali vlasnik ne može da radi ništa na objektu drugačije od onoga što propiše Zavod i o tome bi kupci trebalo da budu informisani, tako da se kule i celokupan objekat mogu obnoviti, ali uz strogo poštovanje preporuka nadležnih, da se ne desi da objekat bude, recimo, u staklu i modernim materijalima, već da se poštuje stara gradnja“, kazala je Mileševićeva.

Građevina je, svakako, vrlo atraktivna i za stanovanje, ali i za različite druge namene, jer je smeštena na svega 10 minuta vožnje od centra Trebinja, pored reke, na vrlo zanimljivom lokalitetu.

Objekat, doduše, nema vodu, iako je, budući da je pored reke, u vremenu kada je bio u funkciji imao razveden sistem vodosnabdijevanja, ali ima priključak struje, odmah je pored magistralnog puta Trebinje – Ljubinje, pa je najpogodniji za turističke svrhe, što su prepoznali i brojni investitori zainteresovani za kupovinu.

Kovač dodaje da im se već obraćalo preko dvadeset potencijalnih kupaca, ozbiljnih kompanija i pojedinaca, među kojim ima i potomaka starih vlasnika.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki035

    12. jul 2022 | 13:04

    Svi ti objekti pod zaštitom države su ruinirani oni samo daju instrukcije i raznorazne zabrane na tudjoj imovini ali zato para za popravku nema jer je privatna svojina kako god da okreneš vlasnik je uvek na gubitku.

  • bl@

    12. jul 2022 | 13:29

    Da imam lovu, sto na zalost nemam, kupio bih tu nekretninu i renovirao je kao neku vrstu zaduzbine. Atraktivna je i na fantasticnom mjestu i steta da vremenom postane samo ruina.

  • Max

    12. jul 2022 | 15:28

    Kupio bih sutra da se prodaje cjelina a ne samo pola objekta. Lokacija savrsena ( Trebinje i Dubrovnik na dohvat ruke) a i nije bas rijec o rusevini. Restauracija bi bila zahtjevna ali ne i preskupa. Objekat je dusu dao za Heritage hotel koji su danas trazeni. Tko ima vremena neka pogleda slike bivseg franjevackog samostana na Lopudu u kojem je trenutno D.Beckham sa obitelji. Dnevni najam je 10k€.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>