• 1
 ≫ 

Rekordna kirija na Menhetnu: 30% veća nego lani, jednosobni stanovi papreno skupi

 ≫ 

Čime se objašnjava ovaj fenomen?

  • 1
Menhetn Brooklyn Bridge Bruklinski most Foto: Shutterstock

"Vrućem" tržištu nekretnina i Amerikancima koji ne znaju više kako da izađu na kraj sa cenama i inflacijom - samo je još ovo falilo.

CNN piše da je zakup stambenog prostora na Menhetnu prošlog meseca nastavio da raste do novih rekordnih nivoa. Medijalna vrednost mesečne kirije koju plaća zakupac stana na Menhetnu u junu se "popela" na 4.050 dolara, što je za skoro 25% više nego godinu dana ranije.

Ujedno, taj iznos definiše novi rekord peti mesec zaredom, prema izveštaju brokerske firme "Douglas Elliman" i kompanije "Miller Samuel Real Estate Appraisers and Consultants". Srednja zakupnina je na nivo iznad 4.000 dolara mesečno, prvi put porasla u maju ove godine.

Prosečna kirija je otišla još dalje: na 5.058 dolara u junu.

To je skoro 30% više u odnosu na 2021, i to je prvi put da je prosek prešao 5.000 dolara mesečno. Zašto se ovo dešava? Stručnjaci kažu da su cifre, delimično, porasle zbog onih kupaca koji su trenutno obustavili potragu za svojom idealnom kućom (zbog visokih hipoteka), odnosno odložili kupovinu. Umesto toga - iznajmljuju.

Takvi ljudi, uglavnom, imaju viška novca u svom budžetu i spremni su da plate više za kiriju: obično biraju veće, skuplje porodične stanove, što utiče na povećavanje prosečne cene zakupa.

Prosečna mesečna cena trosobnog stana u junu iznosila je čak 9.469 dolara mesečno, u odnosu na 7.394 dolara od pre godinu dana. U međuvremenu, prosečna cena za jednosoban i dalje je bila ispod 5.000 dolara - na nivou od 4.278 dolara, što je svakako više u poređenju s junom 2021. Tada je rentiranje manjeg stana mesečno koštalo 3.475 dolara.

Video: Ovo su cene izdavanja najtraženih stanova u Beogradu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    15. jul 2022 | 23:22

    Одлично! Полако да напуштају ту трулу "јабуку"....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>