• 0

Grad Dubrovnik rentira sobe u prostorijama Državnog arhiva: Dva noćenja koštaju više od 20.000 dinara

Najvišu ocenu imaju kategorije udobnost i čistoća (8.8), a najnižu kategorije lokacija i vrednost za novac (6.2 i 6.9)

  • 0
Dubrovnik Foto: Shutterstock

Grad Dubrovnik ušao je u biznis rentiranja soba, bukvalno iznajmljujući sobe kao gradska vlast.

Radi se o prostoru u kompleksu nekadašnje kasarne u Dubrovniku, u kojoj su inače smeštena tela javne uprave, od Državnog inspektorata, Centra za preduzetništvo pa sve do županijskih upravnih odeljenja, piše Index.hr.

U ovu zgradu se 2019. preselio i Državni arhiv, gde se i nalaze sobe naziva Dubrovnik Central Accommodation, koje vodi Dubrovačka baština, firma kojoj je osnivač Grad Dubrovnik.

Na stranicama Booking.com smeštajna jedinica ocenjena je ocenom 7.5 (dobar) i ima četiri recenzije.

Najvišu ocenu imaju kategorije udobnost i čistoća (8.8), a najnižu kategorije lokacija i vrednost za novac (6.2 i 6.9). Što se tiče cene, ona za dve noći u dvokrevetnoj sobi s bračnim krevetom ili s dva odvojena kreveta i privatnim kupatilom izađe 1.340 kuna (oko 20.000 dinara). Cena apartmana je 1.692 kune (oko 26.000 dinara).

Grad Dubrovnik ovako je odgovorio na pitanje kako je došlo do toga da iznajmljuju sobe gostima.

- Društvu Dubrovačka baština d.o.o. ustupljen je na upravljanje i korištenje dormitorij u potkrovlju zgrade Državnog arhiva u Vukovarskoj ulici u Dubrovniku od strane Državnog Arhiva u Dubrovniku, na osnovu ugovora potpisanog 23. decembra 2021., o čemu je Grad Dubrovnik izvestio javnost. Ugovor je potpisan na rok od pet godina, te su na taj način smeštajni kapaciteti zgrade Arhiva stavljeni u funkciju na korist obe ustanove -  navodi se u odgovoru.

Ekonomista dr sc. Boris Podobnik, prodekan na Zagrebačkoj školi ekonomije, smatra da je ovakav potez Grada "krajnje bezobrazan".

- U svakom biznisu cilj je maksimizovati profit, a minimizovati rizik, a najmanji rizik je posao vezan s državom. Velika većina nas će se složiti kako je dobro da moderna društva baš svima pružaju zdravstvo ili osnovno školstvo kao javnu uslugu, samo trebamo li restorane, hotele, ili pivnice kao javnu uslugu? Pa baš i ne.

Jer, gde je onda tu prostor za kapitalizam, dakle za tržište i konkurenciju? Zato je krajnje bezobrazno da Grad koji uzima porez i od hotelske industrije njima onda radi konkurenciju. To je po meni način da gradska vrhuška dodatno zaposli svoju rodbinu i stranačke ljude koji bi plandovali u sigurnosti Grada s relativno dobrom platom, a skoro nultim rizikom - ocenio je Podobnik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>