• 5
 ≫ 

Nova sramota stanodavaca: Izdaju 16 kvadrata na Žarkovu, za dva studenta, cena paprena

 ≫ 

Društvene mreže često služe za oglašavanje stanova

  • 5
Beograd cena stana nekretnine stanova Foto: Marko Jovanović, Halo oglasi

Ogromne cene kirije koje se oglašavaju poslednjih meseci, u agencijama objašnjavaju uglavnom dolaskom stranih državljana u našu zemlju, Rusa i Ukrajinaca i većom potražnjom, odnosno većom njihovom platežnom moći i spremnosti da plate više za zakup stanova.

To međutim, nikako ne ide na ruke studentima kojima je svaki dinar važan. Studenti će od naredne školske godine za smeštaj u Beogradu očigledno  plaćati najviše dosad. Cene iznajmljivanja već mesecima nerealno rastu, pa tako jedan stanodavac za studenta izdaje sobu od sedam kvadrata za čak 150 evra.

Društvene mreže često služe za oglašavanje stanova koji se iznajmljuju, a za to čak postoje i posebne grupe. Tako je na jednoj oglašen stan za izdavanje u Novom Sadu, a opis vlasnika stana razbesneo je javnost u Srbiji. U njemu se navodi da se u Radničkoj ulici izdaje stan od 35 kvadrata.

Našli smo još jedan sličan oglas, u Beogradu, u kojem se navodi da se izdaje stan od 16 kvadrata za, citiramo, dva studenta, po ceni od 220 evra za mecec dana!

Oni koji ne žele da žive u stanu sa nepoznatim ljudima i planiraju da iznajme garsonjeru moraće da izdvoje i više novca jer bez 200 evra gotovo da ne možete pronaći nikakav stan u Beogradu. Najjeftinije će proći oni koji su spremni da žive na dalekoj periferiji, gde manji stan još uvek može da se pronađe za oko 150 evra plus režije.

Inače, prosečno vreme oglašavanja stanova za izdavanje, ako posmatramo celu opštinu Beograd je 17 dana. To znači da vlasnici prosečno čekaju malo duže od dve nedelje pre nego što stan zakupi stanar.

Sve veći troškovi života, koji dolaze kao posledica korona krize i rusko-ukrajinskog sukoba, primoravaju brojne ljude da se presele kod svojih roditelja.

Za Srbiju, to i nije tako neobično, budući da se dobar broj onih koji rade, a imaju više od 20 ili 30 godina - još nije osamostalio ili poželeo da napusti roditeljsko gnezdo, ali za SAD - ovo jeste presedan. Tamo deca nakon srednje škole mahom idu na koledže/u kampuse, i odvajaju se od roditelja trajno. Opširnije čitajte u našem posebnom tekstu. 

Video: Ovo su cene izdavanja najtraženih stanova u Beogradu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čupričanin

    21. jul 2022 | 14:06

    Trenutno zivim u Novom Sadu tj tu sam trenutno na terenu,dvosoban stan u Ulici Kralja Petra Prvog je do pre mesec dana kostao 320€ a sad od prvog je gazda popeo na 600€... Pa ko je tu lud?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>