• 45

"Ovo nikad nije bilo": Jedva se dolazi do stana u Nišu, kvadrat otišao na 2.000 evra

Stručnjaci kažu da su cene otišle naviše za dobrih 50 procenata

  • 45
Panorama Niša, rast cena stanova

Foto: Shutterstock, Pixabay

Zaista je, do skoro, malo ko očekivao da bi cene stambenog kvadrata u Nišu, centru juga Srbije, mogle dostići taj nivo.

Neće Pirot, kupci insistiraju na Nišu. To naravno automatski diže cene u nebesa. Tako vidimo da cena po kvadratu u nekim delovima grada sada iznosi čak 2.000 evra.

U pitanju je Medijana, novogradnja, nekretnina na trećem spratu. Premda je neka prosečna cena za ovu lokaciju 1.190 evra, ovaj stan u izgradnji, od 95 m2, ruši sva postojeća "pravila": naime, jedinice koje se tek grade uvek su jeftinije, tako veliki stanovi takođe tradicionalno imaju nižu cenu, a i 3. sprat se kotira lošije od, recimo, drugog.

Ipak, potražnja je očigledno tolika da se agencijama i investitorima ova cena isplati. Prema aktuelnim podacima, ko ima novac - taj ne preza i kupuje stan i to mahom plaćajući kešom.

Jedva se dolazi do dobrih stanova, a Nišlije kažu da "nikada nije bilo" da cena po metru kvadratnom bude 1.300 evra. Stručnjaci kažu da su cene otišle naviše za dobrih 50 procenata, a sve češće nailazimo na prosečnu vrednost od 1.400/1.500 evra po kvadratu.

Iako je jug Srbije uvek bio "u zapećku" u odnosu na sever i centralni deo naše zemlje, nekako je uspeo da se nametne usred ove svetske krize. Nekretnine su i dalje u zenitu, a do kada će biti tako - ostaje da se vidi. Čini se da balon još uvek ne puca.

Kada je reč o izdavanju stanova, i tu su cene skočile, tako da je sve više ponuda od 250 do 300 evra. U oglasima smo naišli i na, kako piše, "atraktivan salonac u centru grada", čija je mesečna cena 1.500 evra.

Navodi se da je stan luksuzan, polunamešten, a ima 84 kvadrata. Podsećamo, ovako visoka cena je presedan čak i za centralne i popularne ulice u Beogradu.

Video: Kuća na točkovima: Penzioner našao idealno rešenje za život i putovanje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beli

    5. avgust 2022 | 08:51

    Kupuju albanci. Ako i treba. Složni ljudi. Tako su radili decenijama na Kosovu. Srbi dobijali za kuće i stanove koliko su zinuli, naselili se po Bg, Kraljevi itd i sad znaju da viču Kosovo je Srbija. E pa na žalost nije. Prodali ga Srbi. Sad će i Niš da ode.

  • Marko

    5. avgust 2022 | 08:28

    srbijo kad ces da se opametis. Kupuju siptari stanove po nisu a cela srb se seli i bgd. Uskoro nas nece biti.dokle da zbog para prodajemo dedovinu????

  • Ivan

    5. avgust 2022 | 08:34

    Na mestu stare kasarne u naselju Bubanj u Nisu gradi se kompleks zgrada "Novi Nis" gde je kvadrat u pretprodaji 2000 evra. Totalno ludilo mozga. Kupuju se kuce za kes u jezgru grada gde je kao u kosnici i prepravljaju se u zgrade van svakog urbanistickog plana. U gradu je haos od automobila jer se gradi na mestima gde nisu predvidjene zgrade vec kuce pa se stanari parkiraju na sred ulice. U najuzim ulicama nicu zgrade a neko iz urbanizma u Nisu sve to dozvoljava sigurno za veliki novac.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>