• 1
 ≫ 

SAD fali 3,8 miliona kuća: To je jedan krcat Njujork, a nije problem u građevincima, već u komšijama

 ≫ 

Istraživanje sprovedeno na širem području Bostona, u saradnji ekonomista sa tri univerziteta, otkriva da broj stambenih jedinica naglo raste kada su ograničenja vezana za gustinu gradnje - ublažena

  • 1
amerika - kuće Foto: shutterstock.com

Sjedinjene Države se suočavaju sa neobičnom stambenom dilemom.

Prema podacima firme "Freddie Mac", SAD je u 2020. nedostajalo 3,8 miliona domova. Dakle, potražnja je i dalje nadaleko jača od ponude, mada postoje neke naznake na svetskom planu da bi cene nekretnina mogle pasti.

Blumberg piše da 3,8 miliona domova manje - znači deficit u obimu od jednog punog Njujorka. A ta "rupa" je, dodaje se, sve veća. Zemljište, pritom, nije problem. Manje od 5% zemlje je izgrađeno, što je mali deo stambenog otiska Evrope.

Problem je što se ne gradi dovoljno kuća. Predsednik SAD, Džo Bajden, stavio je stambeno pitanje na vrh svoje liste prioriteta. U junu, Bela kuća je napravila spisak napora za rešavanje manjka domova, od pružanja podsticaja saveznim državama i lokalitetima, do raspoređivanja novca iz tzv. kovid paketa za 2021. godinu.

Ali, bez obzira na sve to, Amerika se suočava sa nedostatkom stambenog prostora uglavnom zato što postojeći vlasnici kuća ne žele da iko gradi više domova — barem ne u njihovoj blizini. I oni očigledno imaju moć da politički sistem savijaju prema svojoj volji.

Sve se to svodi na državne referendume i sastanke gradskog veća, odnosno norme usmerene na visine zgrada, standarde o zelenim površinama oko novih izgradnja, zahtev da se kuće nalaze barem na nepunom hektaru prostora — dovoljnom za uzgoj nekoliko krava.

Ova ograničenja podižu troškove izgradnje, a samim tim i cenu stanovanja, gurajući je iznad mogućnosti mladih porodica i drugih kupaca koji prvi put kupuju nekretninu. Sadašnji vlasnici kuća znaju da bi, ako bi ograničenja bila ukinuta, cena njihovih domova opala.

Istraživanje sprovedeno na širem području Bostona, u saradnji ekonomista sa tri univerziteta, otkriva da broj stambenih jedinica naglo raste kada su ograničenja vezana za gustinu gradnje - ublažena; bilo da se dozvoljava veći broj objekata za višeporodica ili jednostavno izgradnja na manjim parcelama. Zanimljivo, zakupnine u zgradama namenjenim višeporodičnom stanovanju padaju za čak 144 dolara mesečno, za svaku novu jedinicu koja je dodata.

Problem je i u tome što vrednost porodičnih kuća takođe opada: cene padaju za 9,17% po jedinici, kada se olabave propisi o gustini i kada se dozvole višeporodične kuće.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • problem

    14. avgust 2022 | 15:42

    Nije problem u manjku stambenog prostora, vec u visokim cenama... tako se doseljenici useljavaju po dve tri porodice u jedan stan... cetvero ili petero clana porodica zivi u jednoj sobi, tri ili cetiri familije koriste jednu kuhinju i jedno kupatilo... jer jedino tako mogu pristediti .

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>