• 3

Pelješki most gura cena nekretnina, efekat se tek očekuje: "Malo je kvalitetnih, odmah se prodaju"

Potražnja za nekretninama na Pelješcu konstantno raste...

  • 3
Pelješki most

Foto: Tanjug/HINA/Damir Senčar

Pelješki most, jedan od najznačajnih infrastrukturnih projekata koji će povezivati jug Hrvatske s ostatkom države, svečano je otvoren 26. jula tekuće godine.

Iako se to dogodilo nedavno, most je već uspeo da "uzburka" tržište nekretnina u našem komšiluku. Prema pisanju Slobodne Dalmacije i Seebiza, cilj izgradnje je svakako i razvoj i porast životnog standarda stanovnika ovog kraja.

Dodaje se da će otvaranje Pelješkog mosta nesumnjivo uticati na sve privredne i društvene segmente na drugom po veličini hrvatskom poluostrvu - Pelješcu. Već se primećuje utica na tržište nekretnina, tj. na aktuelni odnos ponude i potražnje i cena koja dolaze.

- Potražnja za nekretninama na Pelješcu konstantno, ali polako raste - ocenjuje Matej Samardžić iz jedne zagrebačke agencije i navodi:

"Svake godine imamo nešto više upita i realizacija. Cene najbrže (po)rastu u očekivanjima poverilaca, tako da su tražene cene svakako zabeležile značajniji rast, posebno ove godine. Pritom su u većim mestima, koja su i do sada imala veću realizaciju i više cene, one dignute za nekoliko postotaka".

Očekivano, reklo bi se, cena i prodaja građevinskog zemljišta na Pelješcu raste od 2017. godine, s tim da je najveći porast prodaje zabeležen lani, kad je prodato 150% više zemljišta nego 2018. godine.

- Prošle godine, prodato je više građevinskih parcela nego sve skupa poljoprivrednih zemljišta, kuća i apartmana. Poljoprivredna zemljišta su svoj bum doživela 2020. godine, dok im je sada prodaja u padu, kao i cena. Mali je i broj prodatih kuća, i u tom segmentu do sada nema većih promena. Najmanji broj realizacija imaju stanovi/apartmani, kojih je najviše prodato 2021. Most je, dakle, najviše uticao na percepciju poverilaca, dok se pravi efekat na kupce i celo područje tek očekuje - konstatuje Samardžić.

Sagovornik Slobodne Dalmacije ukazuje i na činjenicu da je ovo područje uvek bilo slabo dostupno, pa samim tim i nedovoljno poznato široj javnosti. S druge strane, razvojem turizma, ali i nastojanjima i trudom lokalnih privrednika, raste i broj zainteresovanih za lepote i čari Pelješca i Korčule. "Sve to doprinosi rastu potražnje", kaže.

Govoreći o odnosu ponude i potražnje u svetu nekretnina, Samardžić ističe da je gradnja mosta podstakla više domaćih investitora s ovog područja, zajedno s malo više stranaca, dok se pravi i širi interes tek očekuje u idućim godinama, posebno stranih kupaca.

Ne propušta, međutim, da upozori na to kako vrlo mali broj kvalitetnih nekretnina ima regularno vlasništvo i dokumentaciju. Takođe je, napominje, teško naći kvalitetnu nekretninu na traženim lokacijama, posebno u prvom redu uz more, nevezano za to da li se traži zemljište ili kuća.

Uz sve to, budžeti kupaca još uvek su ispod očekivanja poverilaca. Za dobru nekretninu, u prvom redu uz more i uz prilagođene cene, potražnja je višestruko veća od ponude. Takvih je nekretnina, međutim, malo i odmah se prodaju.

Video: Most preko mora: Spojeno dubrovačko primorje sa ostatkom Hrvatske

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stevica

    11. avgust 2022 | 21:45

    Hrvati nikada nebi dozvolili da im Muslimani iz BiH uvjetuju prolaz unutra vlastite države , tako da ta obilaznica preko Neuma nije nikada bila ozbiljna tema . Hrvati su imali svoje nacionalne ciljeve , ostamostaljenje od Jugoslavije , članstva u NATO i EU te ujedinjenja svog prostora , i sve ciljeve su na svoje zadovoljstvo vec ostvarili . Sada su uveli Euro i postali dio Schengenskog bezgraničnog prostora , ulaze u USA bez viza , i Hrvati imaju razloga da se puno vesele !

  • zlatko

    11. avgust 2022 | 20:35

    Normalno je da ce porasti interes za to podrucje sad kad je most otvoren a cim je interes veci vijene idu gore.Cisti zakon ponude i potražnje.Sad se tek vidi koliko je BIH pogrijesila sto nije napravila dogovor o autocesti preko Neuma.Jednako bi cijene nekretnina i privredna aktivnost i u Neumu i zaleđu porasle.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>