• 19

Prekretnica na tržištu: Pale cene stanova, prvi put u tri godine, da li će se preliti na nas?

Da li će se i u kojoj meri ove cifre preliti na nas?

  • 19
Garaža, kuća sa garažom

Foto: Shutterstock

Cene stanova pale su za 0,77% od juna do jula, što je prvi mesečni pad u skoro tri godine, kažu u Blek najtu, firmi koja prikuplja podatke.

Iako pad može izgledati mali, to je najveći pad cena u jednom mesecu od januara 2011.

Oštar i brz rast hipotekarnih stopa ove godine doveo je do toga da ionako skupo tržište nekretnina postane još manje pristupačno. Cene stanova su naglo porasle tokom prvih godina pandemije jer je potražnja bila neverovatno jaka, ponuda istorijski slaba, a stope na hipoteke bile su ogromne.

Sada je dostupnost stanova na najnižem nivou u poslednjih 30 godina. Za kupovinu prosečnog doma potrebno je 32,7% srednjeg prihoda domaćinstva uz učešće od 20%. To je oko 13 procentnih poena više nego što je bilo ulaskom u pandemiju i znatno više nego godinama pre i posle Velike recesije. Prosek za 25 godina je 23,5%.

„Već neko vreme smo savetovali da je dinamika između kamatnih stopa, ponude stanova i cena objekata neodrživa iz perspektive pristupačnosti, i da bi u nekom trenutku nešto trebalo da se menja“, rekao je Endi Volden, potpredsednik istraživanja preduzeća i strategija u toj kompaniji.

„Sada vidimo upravo to, sa julskim podacima koji pružaju jasne dokaze o značajnoj prekretnici na tržištu“, dodao je on. „Dalje korekcije cena su verovatno na vidiku dok prelazimo u ono što su obično neutralniji sezonski meseci za tržište nekretnina.

Cene su istorijski porasle u proseku za 0,4% između juna i jula, jer je tržište u velikoj meri usmereno na porodice koje kupuju veće, skuplje kuće. Porodice vole da se sele tokom leta, kada škole ne rade.

Čak i tokom Velike recesije, cene kuća su obično neznatno rasle od marta do maja, zbog sezonskog stanja. Svi padovi cena tokom te ere dešavali su se u mesecima od jula do februara.

Neka lokalna tržišta beleže još veći pad u poslednjih nekoliko meseci. San Hoze, Kalifornija, zabeležio je najveći broj, sa cenama kuća koje su sada pale za 10% poslednjih meseci, a slede Sijetl (-7,7%), San Francisko (-7,4%), San Dijego (-5,6%), Los Anđeles (-4,3%) %) i Denver (-4,2%).

Cene stanova su i dalje bile 14,3% više u julu u odnosu na jul 2021. godine, ali se najveći deo tog rasta dogodio u prvih pet meseci 2022. godine, pre velikog skoka kamatnih stopa.

I u Evropi i Srbiji cene nekretnina neprestano rastu, a da li će i kada da se prelije ovaj trend za zapada, ostaje da se vidi u narednim mesecima.

Video: Koliki je milion dolara u kvadratima? U Monaku za te pare ćumez od 15, u Beogradu vila od 500m²

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ABc

    24. avgust 2022 | 19:21

    Svjetski trend nema veze sa Srbijom jer u Srbiji se peru pare kroz stanove, kuce. 80% nekretnina kupljeno kešom sto nigdje u normalnom svetu neprolazi. Tako da ekonomija i kradja para nemaju veze jedninsa drugim. Za se ko u Srbiji ima para i kako ih pravi. Naravno svaka cast pojedincima ali govorim za generalnu vecinu.

  • ...

    24. avgust 2022 | 19:23

    Tek ce da padaju...

  • Hulk

    24. avgust 2022 | 19:03

    Čim kriza stigne i kod nas ići će cene dole. Posebno većih stanova.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>