• 13

Mislite da je u Beogradu kvadrat skup? Našli smo evropske gradove gde je cena po kvadratu niža od 1.000 evra

U bugarskim gradovima Varni i Burgasu na Crnom moru novi stanovi mogu se naći za manje od 1.000 kvadrata

  • 13
Minhen Oslo Paris Foto: Pixabay.com

Pariz i Minhen ove godine su najskuplji evropski gradovi po pitanju cene nekretnina, proizlazi iz studije koju je objavila konsultantska kompanija Deloitte. Kupci novog stana u Minhenu moraju da plate prosečno 10.500 evra za kvadratni metar.

Samo je Pariz skuplji s prosekom cene od 13.462 evra. London, Oslo i Frankfurt su znatno niže s oko 8.400 evra. S druge strane, u bugarskim gradovima Varni i Burgasu na Crnom moru novi stanovi mogu se naći za prosečno oko 900 evra po metru kvadratnom. 

Stručnjaci Deloittea napravili su studiju analizom cena nekretnina u 68 velikih gradova u 23 evropske zemlje. Stručnjak za nekretnine Majkl Miler rekao je da su cene gradnje porasle u čitavoj Evropi.

Prekinuti lanci snabdevanja građevinskog materijala povećali su rizik u planiranju i izvedbi građevnih projekata. Dodatni problem su inflacija i nedostatak radnika što dodatno diže cene, rekao je Miler. Ipak, rast kamata mogao bi usporiti potražnju i rast cena.

I Telegraf Biznis je bio u gradu svetlosti, a našim fotografijama iznad uverite se kako izgledaju njihove nekretnine.

Kako biste bolje razumeli zašto je Parizu savremena arhitektura toliko važna, treba reći da se pre sredine 19. veka živelo u prilično nehumanim uslovima, te su zaraze bile česte. Gradske vlasti su prihvatile Napoleonove zamisli za rekonstrukciju, a centralni deo grada je "prodisao".

Video: Koliki je milion dolara u kvadratima? U Monaku za te pare ćumez od 15, u Beogradu vila od 500m²

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cacanin

    27. avgust 2022 | 13:27

    Plata u unutrasnjosti Srbije 40 000 dinara.O kakvim stanovima pisete, ne zanosite se.Najsiromasniji smo u Evropi.Cene divljaju i na evropskom proseku a cene 5 puta nize od e.proseka.Pisite malo o tome mislim ako mozete ;)

  • BASA

    27. avgust 2022 | 14:36

    Kako možete da poredite Evropski Standard i Naš ! Imamo Evropske cene a zarada je za preživljavanje tj. Tri dindzi !

  • dragan

    27. avgust 2022 | 14:34

    bg skup i to previše misle da su Pariz ili minhen a ništa od grada nemaju kanalizaciju ni metro ni lep stadion običan grad

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>