• 3
 ≫ 

"Biser Jadrana" postaje nedostižan većini građana: Kvadrat uveliko premašio 4.000 evra

 ≫ 

Jedan od glavnih razloga ovakvih cena je mala ponuda, odnosno mali broj stanova u novogradnji

  • 3
Dubrovnik izgradnja stanova novogradnja cena Foto: Shutterstock, Tanjug/Zoran Žestić, Tanjug/AP/Darko Bandić

"Za jesen su najavljena poskupljenja gotovo svega, a velike promene bi trebalo da dožive i cene nekretnina", tako ovih dana piše regionalni poslovni portal Seebiz.

Ono što se, kažu, neće menjati je činjenica da su najskuplji kvadrati u Hrvatskoj na dubrovačkom području. Cene su već sada nedostižne većini mladih porodica, a prema najavama, nastaviće da rastu.

- Već sada je cena veća od 4.000 evra, neka prosečna, jako visoko. Potražnja je veća nego ponuda - rekao je za HRT Frano Bezić, vlasnik agencije za nekretnine.

Pritom, cena od 4.000 evra po kvadratu se odnosi na manje atraktivne delove Dubrovnika. Za Ploče ili Lapad cene su idvostruke veće.

- Ima mnogo naših ljudi, međutim, ima i dosta stranaca. Ponovo su se stranci pojavili i poželeli da kupuju, pogotovo skuplje nekretnine koje se nalaze na području Ploča ili eventualno negde uz more  - rekao je Bezić.

Jedan od glavnih razloga ovakvih cena je mala ponuda, odnosno mali broj stanova u novogradnji.

- Nama su cene građevinskih materijala i dalje u porastu, nedostaje materijala. Vlada neizvesnost, i naravno da su i građevinari ukalkulisali i taj faktor u svoje izlazne cene. S druge strane, imamo i određeni zastoj s izdavanjem građevinskih dozvola. Onda opet, s treće strane, imamo povećanje potražnje - istakla je Nikolina Trojić, predsednica Županijske komore Dubrovnik, HGK.

Šta preostaje mladim porodicama?

Jedino što mogu je da se nadaju pomoći grada. U sklopu Modela dubrovačke stambene gradnje i ove godine će se dodeliti 42 stana, a iduće godine 30 mladih porodica treba da dobije 30.000 evra pomoći.

- Što se tiče samih uslova, kada se stan dobije, 10 godina se plaća zakup stana, a nakon toga se ide u otkup. Sada s državom rešavamo da mi, kao jedinica lokalne samouprave, možemo da prodamo stan po nižoj ceni od tržišne, što sada još uvek nije moguće. A onda, što je vrlo važno, sav onaj najam koji ste plaćali 10 godina, ući će u otkupnu vrednost nekretnine - rekao je Mato Franković, dubrovački gradonačelnik.

Na taj način, Grad pokušava da spreči da se ti stanovi počnu iznajmljivati.

Video: Ovo su cene izdavanja najtraženih stanova u Beogradu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrav

    31. avgust 2022 | 12:38

    Sačekajte još malo, biće Jadran Srpski.

  • Перагеније

    31. avgust 2022 | 14:26

    Свуда по Србији расту цене. За стари стан у мањим градовима морате издвојити, макар 1000 евра. Све је то надувано и неодрживо на дуже стазе.

  • bg

    31. avgust 2022 | 13:57

    "Biser Jadrana" ??????? sve samo ne biser. Pokusajte da se okupate u tom biseru ili da popijete vodu sa cesme .

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>