• 10

Prave zgradu u obliku Meseca, visoku 220 metara: Moći ćete da "dotaknete" zvezde

Očekuje se da će lunarna površina letovališta, okružena „lunarnom kolonijom“, omogućiti 2,5 miliona gostiju

  • 10
Moon Dubai Dubaji Mesec Foto: Moon World Resorts Inc./MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Dubai planira da izgradi zgradu vrednu 5 milijardi dolara, otkrila je kanadska arhitektonska kompanija i davalac licence za intelektualnu svojinu, Moon World Resorts.

Objekat će biti kompleks od nekoliko manjih zgrada, i imaće iznad hologram u obliku meseca, a moći će da primi 2, 5 miliona gostiju godišnje. Odmaralište koje su osmislili Sandra Matthevs i Michael Henderson, trebalo bi da bude izgrađeno za 48 meseci i imaće ukupnu visinu od 224 metra.

Kada bude izgrađen, očekuje se da će "Moon Dubai" doprineti ekonomiji emirata u sektorima kao što su ugostiteljstvo, zabava, atrakcije, obrazovanje, tehnologija, životna sredina i svemirski turizam, rekao je Henderson.

„Moon Dubai će biti najveći i najuspešniji savremeni turistički projekat u celom regionu,“, rekli su iz kompanije dodajući da „može udobno da primi 10 miliona posetilaca godišnje“.

Očekuje se da će lunarna površina letovališta, okružena „lunarnom kolonijom“, omogućiti 2,5 miliona gostiju godišnje da iskuse pristupačan svemirski turizam na zemlji u Dubaiju.

„Moon Dubai će značajno uticati na svaki aspekt ekonomije emirata, uključujući turizam, transport, komercijalne i stambene nekretnine, infrastrukturu, finansijske usluge, vazduhoplovstvo i svemir, energiju, poljoprivredu, tehnologiju i naravno obrazovanje“, rekao je Henderson, dodajući ovo bi „čvrsto stavio zastavu UAE u prvi red istraživanja svemira“, navodeći na taj način milione globalnih entuzijasta da potraže sve što Dubai može da ponudi.

Moon Dubai Dubaji Mesec Foto: Moon World Resorts Inc./MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Fokus odmarališta je na vrhunskoj arhitekturi, inženjeringu, dizajnu i tehnologiji. Moon će takođe imati platformu za obuku za različite svemirske agencije i njihove astronaute.

Predloženo je da objekat radi pod zlatnim LEED sertifikatom, standardom sa 5 zvezdica.

UAE trenutno istražuju tehnologiju satelitskih komunikacija. Nedavno je zemlja izdvojila 820 miliona dolara za svoje ambiciozne svemirske planove, sa početnim planovima za izgradnju satelita.

Video: Koliki je milion dolara u kvadratima? U Monaku za te pare ćumez od 15, u Beogradu vila od 500m²

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dule

    9. septembar 2022 | 17:22

    Starlete ,radujte se

  • Mihajlo

    9. septembar 2022 | 19:11

    Umesto da ulažu pare u efikasniju desalinizaciju vode ili elektrane na hladnu fuziju oni prave gluposti...

  • Bot

    9. septembar 2022 | 17:21

    Mesec ne postoji, to je samo hologram.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>