• 13

Kvadrat u maloj opštini na planini skoro kao na Paliluli: Traže 1.600 evra za novogradnju

Cena novogradnje povećala se za 11,7 odsto u odnosu na prvo polugodište prethodne godine

  • 13
Novogradnja, nova zgrada Foto: Shutterstock

Prosečna cena stanova novogradnje u Republici Srbiji u prvom polugodištu 2022. godine iznosila je 200.989 dinara, što predstavlja povećanje od 11,7 odsto u odnosu na prvo polugodište prethodne godine, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Cene stanova u posmatranom periodu kretale su se u intervalu od 53.424 dinara po kvadratu u Bujanovcu do 418.371 dinara u beogradskoj opštini Savski venac.

Najviše cene novogradnje zabeležene su u beogradskim opštinama, gde je prosečna cena u gradskim naseljima povećana 14,8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Po visokim cenama izdvaja se i Čajetina, Novi Sad, Vrnjačka Banja, Zrenjanin, niška opština Medijana, Pančevo, Šabac, Negotin, Užice i Čačak.

Površina prodatih novoizgrađenih stanova u proseku je iznosila 57 kvadrata za 200.989 dinara po kvadratu, navodi se.

Statistika po regionima

Stanovi, regioni, statistika Printskrin: Republički zavod za statistiku

U tabeli Republičkog zavoda za statistiku prikazane su opštine i gradovi u kojima je registrovana kupoprodaja najmanje tri novoizgrađena stana.

Najskuplji kvadrat prodat je za 418.371 dinara na Savskom vencu, a prosečna površina stana iznosila je 72 kvadrata.

Stanovi, regioni, statistika Printskrin: Republički zavod za statistiku

Na Starom gradu, stan u proseku od 76 kvadrata, prodat je za 365.959 dinara po kvadratu.

Novobeogradska opština je odmah iza prethodne dve, gde je prosečna površina stana od 65 kvadrata, prodata za 298.416 dinara po kvadratu.

Stanovi, regioni, statistika Printskrin: Republički zavod za statistiku

Kada je reč o vojvođanskom regionu, najskuplji kvadrat je u Novom Sadu, gde je prosek od 55 kvadrata prodat za 175.463 dinara po kvadratu.

U regionu Šumadije i Zapadne Srbije značajno se ističe opština Čajetina, gde se u proseku prodavao stan od 36 kvadrata, za čak 192.935 dinara po kvadratu.

Stanovi, regioni, statistika Printskrin: Republički zavod za statistiku

Niška opština Medijana beleži najvišu cenu kvadrata u Južnoj i Istočnoj Srbiji, gde je u proseku prodata površina novoizgrađenog stana iznosila 56 kvadrata, po ceni od 128.096 dinara po kvadratu.

Stanovi, regioni, statistika Printskrin: Republički zavod za statistiku

Trend porasta cena prate i nekretnine za izdavanje, pa je tako skoro jedan vlasnik kuće na Zvezdari tražio za tri kreveta 450 evra.

Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad Cerak

    15. septembar 2022 | 16:45

    Živim u Beogradu kao podstanar,pošto su cene kvadrata nenormalne rešio sam da kupim stan u nekom okolnom gradu jer mi zbog posla odgovara da živim u mestu koje je oko 60-70 km od Beograda.Izbor je pao na Aranđelovac.U Aranđelovcu je 2019g u novogradnji kvadrat bio 800-850 evra a sad je 1500-1600 evra. Grade se stambeni objekti bez plana,gde god ko može da uglavi stambenu zgradu on je zida. Nije mi jasno ko i kako daje dozvole za izgradnju! Uz to takav je fušeraj u novogradnji da bi realno trebalo zabraniti izdavanje upotrebne dozvole.Dešava se da u novoj zgradi za par meseci pukne zid,ili se odvoji terasa. I nikom ništa,nigde inspekcije, nadzora....bruka!

  • Maki

    15. septembar 2022 | 16:25

    Zemlja sa malim platama a prodaju se stanovi sa tolikom cenom..Ja se samo pitam kako je to moguce i gde je tu logika????

  • Marko

    15. septembar 2022 | 18:55

    Samo Vi dolivajte ulje na vatru, sumnjivi keš se polako legalizuje, a običan narod prodaje kompletna imanja, zadužuje se za narednih 30 godina, nosi kineske cipele i jede somovinu iz Vijetnama da bi kupio ''spasonosnu'' nekretninu sumnjive dokumentacije i katastofalnog kvaliteta... Ali sve ima uzlaznu i silaznu putanju, pa kada sve krene nizbrdo, a kamate odu u nebo i evro ode na realnu vrednost koja je bar 250 din. biće kuku lele...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>