• 3

Sve nekretnine koje je nasledio kralj Čarls: Koju će odabrati za život?

Neka imanja dolaze sa titulom, dok su druga već bila u njegovom privatnom vlasništvu

  • 3
Kralj Čarls treći Foto: Tanjug/AP

Titula kralja donosi mnoge pogodnosti sa sobom. Na primer, činjenica da ne morate da brinite o svom krovu nad glavom, je definitivno jedna od njih. Nakon smrti kraljice Elizabete II, novoimenovani kralj Čarls III u posedu ima 12 imanja, od kojih bi se neki mogli smatrati čak i skromnim - naravno, za kraljevse standarde prenosi BBC.

Neka od njih dolaze sa titulom, dok su druga već bila u njegovom privatnom vlasništvu. Naravno, sa novom titulom, dolazi i novi izbor - gde će provesti ostatak svoje vladavine?

Jasno je da neće moći da živi na svakom, a kriza u Britaniji, takođe to ne dozvoljava, objašnjavaju stručnjaci.

"Prikazivanje kraljevske porodice koja poseduje više rezidencija u doba krize u Velikoj Britaniji je potencijalno teška", objašnjava Ana Vajtlok, profesorka istorije monarhije sa Univerziteta u Londonu.

Takođe, kralj je svestan da će se mnogo toga promeniti, na primer da će se pojedine rezidencije otvoriti za dodatne posetioce.

Dakle, u kojim bi onda mogao da izabere da živi?

Bakingemska palata

Bakingemska palata, London, Velika Britanija, vrtovi Foto: Pixabay/viviane6276

Ogromna zgrada u centru Londona sa 775 soba je jedan od najpoznatijih simbola kraljevske porodice. Predstavlja administrativno sedište Britanske monarhije od 1837. godine, koje svake godine pozove oko 50.000 gostiju na zvanične događaje i trenutno je u fazi opsežnog renoviranja.

U prošlosti je Čarls pričao o tome da "ga pretvori više u kancelariju“, objašnjava kraljevski istoričar Robert Lejsi.

Ali nedavni izveštaji sugerišu da kralj namerava da smanji svoje stambene prostore, a da zadrži "zgradu iznad prodavnice".

Vindsor zamak

Zamak Vindsor, Windsor Foto: Tanjug/AP

Za koji se kaže da je najveći i najstariji naseljeni zamak na svetu, Vindzor, je bio vikendica pokojne kraljice Elizabete II i postao je njena glavna rezidencija kada je počela pandemija.

Koliko će vremena novi kralj tamo provesti, ostaje da se vidi.

Princ od Velsa i njegova porodica upravo su se preselili u obližnju vikendicu Adelaide i očekuje se da će pustiti dalje korene u oblasti Vindzora.

"Mislila bih da će to više biti Vilijamovo mesto", dodaje Lejsi.

Palata Holyroodhouse

Iako je Balmoral možda poznatiji, palata u podnožju Edinburga je zvanična rezidencija monarha u Škotskoj. Kao i Bakingemska palata i zamak Vindzor, vlasništvo je krune. Kraljica Elizabeta je tamo svake godine provodila nedelju dana organizujući zvanične i državne prilike, kao i kralj Čarls, kada je bio princ od Velsa.

Sadrži 289 soba, od kojih je 17 otvoreno za javnost.

Dvorac Hillsborough

Nedavno se našao u centru pažnje, kada je kralja iznerviralo penkalo tokom posete, zamak Hilsborough, je njegova zvanična rezidencija u Severnoj Irskoj - kao i rezidencija državnog sekretara za Severnu Irsku.

Kao takav, tamo su se odvijali ključni pregovori oko severnoirskog mirovnog procesa. Seoska kuća iz 18. veka smeštena je na 100 hektara vrtova i popularna je atrakcija za posetioce.

Highgrove kuća

Čarls se preselio na imanje u Glosterširu 1980. i preuredio njegovo imanje. Rečeno je da se to nije dopalo njegovoj pokojnoj supruzi Dajani, ali prema rečima profesora Vajtloka, to je - zajedno sa Clarence House - mesto gde se oseća "najviše kod kuće". Međutim, imanje je u vlasništvu Vojvodstva Kornvol, na čijem je čelu princ Vilijam - pa će, ako on želi da ostane, kralj biti zakupac svog sina.

Sandringham kuća

Kuća Kraljice Elizabete Foto: Profimedia/AIRBNB / Planet

Za razliku od većine drugih kraljevskih rezidencija, seoska kuća u Norfolku je u privatnom vlasništvu monarha, pošto ju je prvobitno kupio kralj Edvard VII i preneo na njegove naslednike. Pokojna kraljica je provodila zime na imanju, a božićne šetnje kraljevske porodice postale su poznati prizor. Čarls je preuzeo vođenje imanja od 20.000 jutara 2017. i počeo da ga transformiše u potpuno organsko preduzeće.

Inače, imanje se našlo na popularnom sajtu za iznajmljivanje Airbnb 2019. godine, kao i pred smrt britanskog monarha.

Balmoral

Kraljica Elizabeta, Balmoral zamak Foto: Andrew Milligan / PA Images / Profimedia
Balmoral Estate je takođe u privatnom vlasništvu. Stvorili su ga kraljica Viktorija i princ Albert. Velika kula zamka se uzdiže 30,5 metara iznad Royal Deeside na severoistoku Škotske. Kraljica Elizabeta, koja je preminula u ovom zamku 8. septembra, redovno bi provodila letnje mesece na imanju. Kralj ima jake veze sa ovim područjem - već je posedovao susedni Birkhall, koji je nasledio od svoje bake i on i kraljica supruga su tamo proveli svoj medeni mesec.

Clarence House

Clarence House Foto: PA Wire/Press Association Images / PA Images / Profimedia

U blizini palate Sent Džejms u tržnom centru, zgrada Regency, koju je dizajnirao Džon Neš, ima manje rasprostranjenu privlačnost od ostalih kraljevskih imanja.

"Clarence House je najmanje otmena od svih rezidencija u Londonu“, kaže Lejsi. Ali se kaže da je kralj duboko naklonjen tome.

"Clarence House je posebna u srcu kralja Čarlsa jer je tamo živela njegova voljena baka“, kaže Lejsi.

Takođe ova zgrada je  bila njegova zvanična rezidencija u Londonu između 2003. i 2022. godine.

Llwynywermod

Imanje, koje se nalazi odmah ispred Nacionalnog parka Brekon Bikons u Karmartenširu, kupilo je Vojvodstvo Kornvol 2006. Kućica sa tri spavaće sobe je preuređena za upotrebu budućeg kralja Čarlsa i Kamile, kraljice supruge. Par ostaje tamo tokom svojih poseta Velsu.

Dumfries House

Seoska kuća u Erširu nije zvanično kraljevska rezidencija, ali kralj je potrošio mnogo energije i resursa prikupljajući sredstva za restauraciju zgrade i njenog specijalno naručenog nameštaja. Tamo je boravio kada su mu rekli da mu je majka teško bolesna, pre nego što je helikopterom prebačen u Balmoral.

Castle of Mey

Smešten u Kejtnesu na severnoj obali Škotske, imanje - ranije poznato kao zamak Barrogill - kupila je Kraljica Majka 1966. godine, transakcijom koja se pojavljuje u epizodi Netfliksove serije The Crown. Sada je pod upravom Prinčeve fondacije, čiji je predsednik kralj. On i kraljica supruga obično ostaju tamo krajem jula i početkom avgusta.

Tamarisk House

Vikendica na ostrvima Sili u Kornvolu smeštena je na četvrt hektara zemlje i navodno je kralj tamo boravio sa svojom pokojnom bivšom suprugom Dajanom i njihovom decom. Sada se može iznajmiti kao vikendica.

Ovde možete pogledati šta je princ Vilijam nasledio.

Video: IN MEMORIAM: Život i karijera kraljice Elizabete II

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    18. septembar 2022 | 08:42

    To sve napravi debila od coveka,pa mogli ste videti par kadrova iz njegovog ponasanja

  • Vela

    18. septembar 2022 | 10:41

    Bas mi je Zao tog coveka ..... Pa on sad nemoze da se odluci. A mama mu umrla pa nema koga da pita.

  • Vvv

    18. septembar 2022 | 14:21

    Sandridgham kuća je za zivot, koji bi se dopao meni.Ne bih se mnogo razmisljala.Samo da je jos u Srbiji!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>