• 8

Bračni par pokrenuo biznis u penziji: Od neželjenog imanja, do kuće u kojoj je noćenje 360 evra

Drvena kućica okružena je stablima i voćkama, a može da primi devet osoba

  • 8
selo

Foto: Pixabay

Zvonko i Biserka Lajtman iz Čakoveca su za prvu godinu braka od Biserkine majke dobili parcelu u selu Pleškovec. Reklo bi se da tada mladi, bračni par, baš i nije bio oduševljen ovim poklon, ili pak Biserka koja je znala koliko to zahteva posla. I tako je imanje godinama zvrjalo prazno. Međutim, sve se promenilo pre pet godina kada je Zvonko presekao i odlučio da svoju penziju želi da provede na selu.

Kupili su drvenu kuću na petrinjskom području, te je preselili na svoje imanje u Pleškovecu. U naredne dve godine su od nje napravili mali raj, a onda su odlučili da možda svoja vrata otvore i za druge - turiste.

I tako je i bilo. Sa par fotografija nastalih telefonom, uputili su se ka obližnjoj turističkoj organizaciji, pričaju za Večernji list.

– Sjećam se dobro, direktor organizacije rekao je 'bravo Lajtmani'. Podržao nas je, otvorio nam mnoga vrata, dobili smo i neku potporu, a zahvaljujući podršci turističke zajednice možemo se pohvaliti i prestižnim sertifikatom Evropske unije za zaštitu okoline Ecolabel - ponosna je Biserka.

- Pre koju godinu, dok sam još radila u trgovini, jedna gospođa ispričala mi je kako u Pleškovcu neki vredni čovek dolazi i stalno sam nešto radi. Mislila je da je udovac... Rekla sam da je to moj muž, a onda, kad je došao dan za penziju, kupila sam samoj sebi na dar nekad omraženu motiku – dodaje Biserka i priznaje da su vrt i zemlja danas njena strast, mesto gde se oseća slobodno i kreativno.

 

Gosti iz Nemačke, Švajcarske, Slovenije...

Najviše gostiju, oko 80 odsto, je iz Hrvatske, ali domaćini pričaju da su za njih čuli i u Nemačkoj, Švajcarskoj, Sloveniji, Austriji.. te da dolaze i iz ovih krajeva.

Iako su sa biznisom krenuli tik pre korone, 2021. godina opravdala je sve njihove snove i želje. Kako pričaju, goste su imali svaki vikend, a ove godine su bili puni i celo leto.

Komforna, drvena kućica može da primi devet osoba i okružena je voćkama i stablima. Ipak, Lajtmanove nisu svi podržali prilikom pokretanja biznisa.

- Čudili su se, govorili nam da nismo normalni, kakav to turizam može biti u Pleškovcu, da nećemo uspeti - priča suprug Zvonko.

– Ali, imali smo viziju i bili uporni. Na kraju je to ispala investicija od gotovo 200.000 eura. Digli smo kredit, nešto dobili i bespovratnih potpora, svaku smo kunu triput okretali, ali trud se isplatio. I sada, rekao bih, živimo lepše i ispunjenije nego ikad. Radimo i uživamo u tome što radimo, ništa nam nije teško – opisuje glava kuće porodičnu turističku priču.

 

Zarađuju više nego što su očekivali

Simpatičnom, dragom bračnom paru novac "kaplje" čak i više nego što su očekivali.

Cena noćenja je, otkad imaju oznaku Ecolabel, narasla na 360 evra, s tim da se za boravak od nedelju dana smanjuje za 30 posto.

– Da, turizam se za nas pokazuje unosnim, ali mi stalno ulažemo dalje, u nešto dodatno, novo. Sad, recimo, planiramo da nabavimo bicikle za naše goste. U planu imamo i radionice na kojima ćemo, u saradnji s Turističkom zajednicom, pomagati savetima i informacijama onima koji razmišljaju da se upuste u sličan poduhvat, ali i kako da dođu do oznake Ecolabel - zaključuje Zvonko.

Video: Milena i Milan su heroji iz sela Teočin: Ostali su bez oca, žive s bakom i obrađuju 5 hektara zemlje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slavka

    26. septembar 2022 | 15:55

    Mladi vratite se na svoju dedovinu ,teška vremena dolaze. Država daje mnoge subvencije ,tražite. Nemojte da vas niko po belom svetu ucenjuje .

  • Al

    26. septembar 2022 | 21:05

    Jedna drvena baraka tako u ruralnom području bez bazena po toj cijeni...suludo

  • Jasna

    26. septembar 2022 | 17:19

    Sad lupajte minuse, ali nemam razloga da lazem

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>