• 4
 ≫ 

"Besni smo, kuća nam je izgubila 30.000 evra na vrednosti": Komšija izgradio "nenametljiv" bungalov

 ≫ 

Supružnici su pokušali da kupe komšijino imanje kako bi sprečili izgradnju, ali im nije pošlo za rukom

  • 4
Ulazna vrata

Pixabay

Rodžer Smit (59) i njegova supruga Šeron (61) iz Notingemšira ističu da je vrednost njihove nekretnine opala za 30.000 funti (oko 34.000 evra) nakon što je njihov komšija odlučio da izgradi "nenametljiv" bungalov.

Kako navode, novi objekat im je toliko blizu, da mogu da dodirnu krov iz svoje bašte prenosi britanski The Sun.

Naime, izgradnja bungalova je dugogodišnji predmet spora između komšija, a nakon što je opština nekoliko puta odbila zahteva za gradnju, supružnici su mislili da je komšija odbacio tu ideju, te da bungalov neće nići u njihovom okruženju.

Međutim, Inspektorat za planiranje je odobrio još jednu žalbu u julu 2018. i odobrena je urbanistička dozvola.

Bungalov je izgrađen pre dve godine nakon što je zemljište, uz građevinsku dozvolu, prodat novom vlasniku.

Propalo im 34.000 evra

- Kao patuljak je u našoj bašti. Morali smo da postavimo roletne da bismo sačuvali privatnost i to je uništilo svetlo - priča gospodin Smit.

- To je definitivno obezvredilo i naš dom. Jednostavno ne mogu da verujem da je ikada napravljen da budem iskren - dodaje.

Gospođa Smit je rekla: "Tako je nametljivo i blisko. Možete ispružiti ruku i dodirnuti krov iz naše bašte."

Supružnici kažu da su čak pokušali i da kupe komšijino imanje kako bi sprečili izgradnju, ali im nije pošlo za rukom.

Prema nezavisnoj proceni imovine otkriveno je da je bungalov u komšiluku smanjio cenu njihove kuće za čak 30.000 funti.

- Rečeno nam je da je to možda odnelo 25.000 (oko 28.000 evra) do 30.000 funti (oko 34.000 evra) iz kuće. Ni naše komšije nisu srećne, jedan od njih je postavio četinare duž svoje kuće da je blokira - dodaje gospođa Smit.

- Sada ne možemo ništa da učinimo, ali želimo da podvučemo problem. Komšija je imao pravo da se žali na odbijencu, a mi ne.

U odgovoru inspektora navedeno je da "mala visina bungalova i plitak krov na nagibu ne bi trebalo da ometaju izlged susednog imanja".

- Pažljivo sam razmotrio efekat ovog predloga na stanare dva susedna stana i na druga okolna imanja - objašnjava inspektor koji dodaje da je zaključio da ne smatra da objekat narušava uslove života komšija.

Predstavnik vlasnika, koji je kasnije prodao svoje imanje, kaže da su pobedili na fer način i da su komšije sigurno imale mogućnost žalbe.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gradjevinac

    1. oktobar 2022 | 20:33

    Jel su ovi drogirani? Covek zidao na svom placu malu kucicu. Sta bi bilo da je napravio kao mi ovde na 3 sprata. Cuj smeta im i stavili roletne da ih ne gleda covek,a sa te strane krov i ograda i da je napravio prozor ne bi video nista hahaha

  • NekoIzMase

    3. oktobar 2022 | 02:32

    Ovo je njima problem? U mojoj ulici zidaju zgradu uz vec postojecu tako da im zatvaraju sve prozore na toj strani, pritom izlaze jedno 2-3 metra van gradjevinske linije ka ulici (uz naravno terase koje dodatno strce ali se to kod nas ne racuna jer su u vazduhu) a nemaju prilaz za vatrogasno vozilo... O koeficijentu izgradjenosti da ne govorimo, to postoji samo za obicnog coveka, dok za preduzimace (citaj mafijase) vaze druga pravila. Urbanizam nam je na nivou divljeg zapada jer oni sto trebaju da kontrolisu propise (inspektori,urbanizam) dobijaju stanove u tim istim zgradama da bi izdavali dozvole. I da napomenem, ulica izgleda kao mesec sa kraterima, a o kisnoj kanalizaciji niko i ne razmislja jer tu nemaju sta da se "ugrade"

  • Dragana N

    3. oktobar 2022 | 15:50

    Sta da kazu ljudi, koji su u dvoristu svoje zgrade dobili drugu ogromnu zgradu sa velikim brojem stanova. Em deca nemaju dvoriste, em im je zaklonjen vidik i svetlost, a sto je jos gore, problem sa parkiranjem je sada teska katastrofa, a i pre te zgrade je bio katastrofa. Uzas jedan!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>