• 3

Četiri grada iz regiona "beže" i Beogradu po cenama: Polovina stanova kupljena za keš

Hrvatska prestonica, Zagreb, nije u fokusu

  • 3
Dubrovnik, Rovinj, Split, Opatija Foto: Pixabay, Shutterstock

Poslednji izveštaj Ministarstva prostornog uređenja, gradnje i državne imovine, kao i Ekonomskog instituta Zagreb o prometu nekretninama u Hrvatskoj, otkriva neke neobične podatke.

Za početak, promet nekretninama je lani iznosio 60 milijardi kuna – ili 20 milijardi više nego 2020. Takođe, broj kupoprodaja je bio veći za 30 posto.

Najveću cenu po metru kvadratnom – više od 2.000 evra – ostvarili su prodavci u Dubrovniku, Rovinju, Splitu i Opatiji, dok je u Zagrebu prosečna cena bila 1.600 evra po m2.

Posebno je zanimljivo, piše Poslovni dnevnik, da je gotovo polovina nekretnina kupljena kešom. Kad se govori o mogućnosti kupovine nekretnine, najmanje ih mogu priuštiti stanovnici priobalja.

Pre nekoliko dana, ove podatke je komentarisao i ekonomski analitičar Luka Brkić sa Univerziteta Libertas, koji je rekao da ljudi, pogotovo u nemirnim, nesigurnim vremenima, pokušavaju da sa svojom imovinom pobegnu u sigurnije luke – a jedna od njih su definitivno nekretnine.

Brkić je rekao i da APN-ovi krediti dodatno stimulišu potražnju za stanovima, pa onda i rast cena.

- Moguće je ići i u malo spekulativnije vode i reći da veliki deo, koji se kupuje gotovinom, ima i spekulativne karakteristike i atribute, odnosno da je reč o nekom postotku pranja novca - kaže hrvatski analitičar i dodaje:

"Procene nekih domaćih i međunarodnih istraživanja pokazuju da bi siva ekonomija u Hrvatskoj mogla biti nešto manje od 30 posto BDP-a. To je ogroman novac koji ne završi u poreskom sistemu".

- To je nešto što definitivno predstavlja problem. Je li to sad trećina ili ne – ali definitivno je previsoko - upozorio je Luka Brkić.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    10. oktobar 2022 | 15:15

    Ех, па то су, већ виђени да буду враћени, италијански градови у Далмацији и Истри (Dalmatia, Istria)...

  • Miloš

    10. oktobar 2022 | 15:25

    Pa kako Beograd može da ima veću prosečnu cenu stanova od najboljih turističkih gradova na Jadranu (koji su pri tom površinski mali), kad se u prosečnu cenu uračunava i periferija koja je u Beogradu, onako u krug gledano, jedno 100 km. Odbacite periferiju pa onda da preračunamo (Ledine otišle na 1800 eur/m2, a gde su blokovi, Arena, centralne gradske opštine).

  • Ivan

    14. oktobar 2022 | 17:26

    Zivim u opatiji vec 30 godina cijene luksuznih stanova u novogradnji idu od 6 do 8.000 eur, samo neznam tko to može platiti.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>