• 1

Novi smer tržišta nekretnina: U fokusu građani 65+, investitori ulažu u luks stanove za njih

Britanija prati trendove iz Australije, SAD i Kanade, gde integrisane penzionerske zajednice čine značajan deo domova za starije od 65 godina

  • 1
lux stan Foto: shutterstock.com

Stambeni objekti za penzionere u Londonu pretvaraju se u oblast otmenih nekretnina, uz podršku Goldman Sachs grupe i sve većeg broja investitora koji se ovih dana "klade" na potražnju za luksuzom.

Prema pisanju Blumberga, američka banka je među onima koji podržavaju Riverstone, firmu za nekretnine koja gradi deset blokova luks stanova za starije stanovnike Londona.

Goldman Sachs planira da uloži 3,5 milijardi dolara u narednih pet godina u ovu firmu, koja je do sada završila dva projekta u Kensingtonu i Fulamu. Martin Erp, koji je u junu postao glavni izvršni direktor Riverstona, rekao je da kompleks Kensington "ruši pravila o penzionisanju", budući da stanovi imaju moderne prozore od poda do plafona, a balkon/terasa se nalazi u svakoj od 190 jedinica.

To bogate penzionere košta čak 3 miliona funti.

- Vidimo jasan pomak u odnosu prema penzionisanju od bejbi bumer generacije ka generaciji njihovih roditelja - rekao je Erp, i dodao: "Imamo ljude koji su većinu svog života živeli u Londonu i žele da nastave da uživaju u bogatstvu i pogodnostima".

Dok je većina stanova za penzionere u Velikoj Britaniji izgrađena u socijalne svrhe, stanovništvo koje brzo stari znači da raste potražnja u mnogim tržišnim nišama, u doba kada je nedostatak ponude doprineo tome da ukupne cene kuća budu rekordno visoke.

Maltene jedna od pet osoba u Engleskoj i Velsu ima 65 ili više godina, prema podacima popisa objavljenim prošle godine, a skoro svaki četvrti žitelj će biti u ovoj grupi do 2043. Rekordnih 2 milijarde funti uloženo je u britanske razvojne projekte za starije, u prvih devet meseci 2022, a ukupan broj bi trebalo da poraste na 3 milijarde funti do kraja godine.

To bi, navodi se, predstavljalo povećanje od 50% u odnosu na prethodnu godinu, jer se sponzori, uključujući britanske penzione fondove i privatni kapital, "guraju" u taj sektor. O tome govori izveštaj firme Knight Frank, objavljen ovog meseca.

Penzioneri straiji muškarac i žena Foto-ilustracija: Shutterstock

- Postoji prostor za mnogo više ulaganja u stanove za starije osobe u narednim godinama - rekao je Oliver Najt, šef istraživanja stambenog razvoja u Knight Frank-u.

Stanovnici Kensingtona postaju deo Riverstone kluba, koji nudi pristup raznim sadržajima uključujući SPA centar, espreso bar, italijanski restoran i privatni bioskop. Dostupna je i teretana sa osvrtom na zdravlje stanara, zatim senzori i tasteri za upozoravanje osoblja na hitne medicinske slučajeve.

Velika Britanija u ovom smislu prati trendove koji već postoje u Australiji, SAD i Kanadi, gde integrisane penzionerske zajednice čine značajan deo domova za starije od 65 godina. Penzioneri u Ujedinjenom Kraljevstvu su tradicionalno bili manje spremni da prihvate takav način života.

U Riverstone-u, fiksna članarina za sve veličine stanova počinje od 1.485 funti mesečno. Knight Frank je anketirao 54 institucije i otkrio da, dok je samo 31% njih trenutno aktivno u sektoru stanovanja za starije osobe, 67% očekuje da će biti aktivno za pet godina, što je najveći projektovani rast od bilo kog sektora u anketi.

Video: Bili smo u Italiji: Ovako se pravi čuvena kafe Vergnano koja postoji 140 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    31. oktobar 2022 | 19:53

    Геронтологија за героноткратију.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>