• 10

Cene stanova u Srbiji frapantno rastu: Dva regiona "eksplodirala", a nisu ni Beograd ni Vojvodina

Broj prodatih stanova u trećem tromesečju 2022. manji je za 5,6 odsto u odnosu na isti period 2021. što ukazuje na "smirivanje" tržišta

  • 10
mali stan

Foto: Shutterstock

Indeks cena stanova u Srbiji u trećem tromesečju 2022. iznosi 138,08 i pokazuje oštar rast cena koji traje već celu godinu, saopštio je danas Republički geodetski zavod.

Po rastu cena prednjače regioni Vojvodina i grad Beograd, ali je kao i u prethodnih nekoliko tromesečja najsnažniji rast cena u regionu južne i istočne Srbije.

Broj prodatih stanova u trećem tromesečju 2022. manji je za 5,6 odsto u odnosu na isti period 2021. što ukazuje na "smirivanje" tržišta, navodi RGZ.

Republički geodetski zavod predstavio je indeks cena stanova za Srbiju i po prvi put omogućio građanima i privredi, kako je navedeno, besplatan, transparentan i precizan uvid u podatke na osnovu kojih mogu da prate kretanja na tržištu nepokretnosti.

S obzirom da cene i dalje snažno rastu ukupna vrednost tržišta merena sumom ostvarenih kupoprodaja stanova i dalje je u porastu i to za 12 odsto u poređenju sa trećim tromesečjem 2021. Ovakva slika predstavlja osetno usporavanje rasta tržišta s obzirom da je ukupna vrednost kupoprodaja stanova u prethodnom tromesečju bila veća za čak 26,1 odsto u poređenju s istim periodom prethodne godine.

Ovakvom trendu doprinosi međugodišnji pad broja kupoprodaja stanova finansiranih bankarskim kreditima.

U prethodnom periodu, u međunarodnim poređenjima, indeks cena stanova u Srbiji imao je rastući trend kao i veliki broj zemalja.

"Uspešno rešavanje stambenog pitanja jedna je od najvažnijih životnih i najvećih finansijskih odluka za većinu domaćinstava. U Srbiji, kao i u zemljama Jugoistočne Evrope, ulaganje u nekretnine tradicionalno predstavlja jedan od najzastupljenih oblika dugoročne štednje", navode iz RGZ.

 

RGZ, statistika

Foto: RGZ

Tržište nepokretnosti je neizostavan oslonac svakog uspešnog bankarskog sistema, ne samo zbog građana koji uzimaju stambene kredite, već i zbog privrednika i preduzetnika koji nepokretnosti koriste kao pokriće za obezbeđivanje kredita neophodnih za rast njihovog poslovanja.

Višegodišnji proces reforme, modernizacije i digitalizacije RGZ, koji se sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom kroz projekat "Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji“, omogućio je implementaciju savremenih tehničkih i metodoloških rešenja za kredibilno praćenje trendova na tržištu nepokretnosti u skladu sa najboljom svetskom praksom, kažu u RGZ.

Indeks cena stanova za Srbiju razvijen je u skladu s međunarodnim metodološkim smernicama i na osnovu modela za masovnu procenu stanova koji pored cena iz kupoprodajnih ugovora uzima u obzir i različite karakteristike nepokretnosti iz relevantnih izvora - Registra cena nepokretnosti, Katastra nepokretnosti, Registra stambenih zajednica, Geosrbije i poreske administracije.

Sa privrednog stanovišta, građevinarstvo, kao nosilac privrednog razvoja je najdirektnije povezano sa tržištem nekretnina.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baka Coka

    1. novembar 2022 | 12:05

    Stanovi preskupi a investitori "trgovci". Uzmu unapred deo para za stan, i posle godinu dana jos uvek im fali jedan papir do useljenja. U Novom Sadu, investitor iz Nepala, Khop Bahadur Gurung. Stanovi u izgradnji na Adicama, kupci na nevidjenim mukama. Molim vas objavite.

  • milan

    1. novembar 2022 | 11:38

    Sad je svako ko ima neki tavan i memljivi podrum izložio svoju 'nekretniju' na oglase kao stan. Juče naletih na ulici na banderu oglas nalepljen, Banovo brdo 35m2, stara gradnja kaže, cena 130.000 evra., ja u aprilu kupio za 120.000 stan na Dorćolu za 120.000 evra.

  • Zvrle

    1. novembar 2022 | 13:36

    Tek sam poceo posteno da radim i zaradjujem. Nadam se da cu do penzije uspeti da sacuvam nesto pod slamaricu za jednu garsonjericu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>