• 42
 ≫ 

Kako da se zaštitite od pohlepnih stanodavaca u Srbiji: Proveravali smo rešenja, tužba je jedna od opcija

 ≫ 

U Srbiji se, prema gruboj računici, svakog dana rentira više od pola miliona nekretnina

  • 42
Podstanari, stanodavci

Foto: Shutterstock

Cene izdavanja stanova u Beogradu rastu poslednjih godina, a novi primetan porast dešava se poslednjih meseci. Rast tih cena primetan je u svim delovima grada, bez obzira na lokaciju, ali i na to da li se radi o staroj ili novoj gradnji.

Stanodavci dižu kirije svojim stanarima najviše zbog dolaska Rusa i Ukrajinaca, i njihove spremnosti da plate više. Tako, nesavesni stanodavci nisu se libili da se odreknu poštenih redovnih platiša, a dešavalo se da je bilo neprijatnih iskustava, pa su ljudi ostajali preko noći bez krova nad glavom.

Bilo bi manje ovakvih previranja na tržištu da ti isti stanodavci plaćaju porez na to što izdaju svoje kvadrate bezobrazno skupo, ali su propisi, izgleda spori.

Agenti za nekretnine za kojima je Telegraf Biznis razgovarao kažu da su cene zakupa u Beogradu nerealno visoke i da je napravljen haos na tržištu nekretnina. Cena iznajmljivanja stanova skočila je i u Novom Sadu, jer je sve više Rusa i Ukrajinaca i u tom gradu.

U Srbiji se, prema gruboj računici, svakog dana rentira više od pola miliona nekretnina, ali tek jedan odsto njih za to plaća porez. Ni posle popisa stanovništva, koji je u toku, neće se znati tačan broj stanova koji se iznajmljuju, jer se ti podaci prikupljaju u statističke svrhe.

Pa da li postoji način da se stanari zaštite bar trenutno?

Miloš Mitić izvršni direktor City Experta, kaže za Telegraf Biznis da je ugovor imperativ, ali ni da to nije konačno rešenje.

stan, useljenje

Foto: Shutterstock

"Ugovor sa jasnim definisanim članovima i odnosima između zakupodavca i zakupca jeste jedan vid zastite, s tim sto zakupac na osnovu tog ugovora ne može da reši brzo svoj trenutni problem, već može da tuži vlasnika za kršenje nekog od definisanih članova iz Ugovora o zakupu, čime ulazi u sudski spor koji može da traje dugo", kaže Mitić.

U većini evropskih zemalja stanovi se izdaju posredstvom agencija koje vode računa o tome da porez i svi ostali troškovi budu plaćeni. S druge strane, ako u rentiranom stanu nastane šteta, polise osiguranja to nadoknađuju.

Kod nas to nije lako.

"Trenutno potencijalno i brzo rešenje nažalost ne postoji. Morali bismo da sačekamo da se tržište samo stabilizuje odnosno odnos ponude i tražnje koji je sada neuravnotežen. Drugi način jeste da se država umeša sa svojim restriktivnim merama ograničavanja rente ili da utiče na povećanje ponude stanove (izgradnjom nekih državnih stanova) što svakako nije brzo rešenje i ne toliko popularno kod nas", kaže Mitić.

Video: Ovo su cene izdavanja najtraženih stanova u Beogradu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zakon ponude i potraznje

    1. novembar 2022 | 14:59

    Ako je cena nekretnine skocila, ako je euribor skocio, ako je cena rente skocila, a pri tom je rekordno visoka potraznja, koni je razlog da se ne digne renta, vec da se stan izdaje po ceni ispod trzisne???

  • Jelena

    1. novembar 2022 | 17:04

    Imate Borču, Ovču, Krnjaču, Kotež, Mirijevo, Sremčicu, pa nađite tamo garsonjeru za 200 evra, a ne svi biste u centar za džabe i mnogo ste fini za periferiju.

  • maja

    1. novembar 2022 | 15:18

    studenti koji ne dobiju dom neka se oproste od studiranja ove godine.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>