• 2

Pre dve godine je počeo da zida kuću, a danas bi premašio budžet za 20.000 evra: Da li se isplati gradnja?

Novosađaninu je prvobitni budžet pre dve godine za 155 metara kvadratnih bio 70.000 evra , dok je po trenutnim cenama bliže 90.000 evra

  • 2
Stan kupovina ključevi od stana kuća kuće Foto: Shutterstock

"Hoću da izgradim kuću, nekih 130 - 150 metara kvadratnih. Imam plac, pojma nemam odakle da počnem", napisao je jedan Redditer u svojoj objavi. Visoke cene iznajmljivanja, ali i kvadrature prilikom kupovine, obeležile su poslednjih godinu dana tržište nekretnina, pa tako ni ne čudi što se pojedinci sve više okreću izgradnji sopstvenog doma.

Pored dobrog saveta, jedan od Redditera je, uporedio cene materijala i majstora, kada je on počeo da gradi i godinu dana kasnije. Logično je da je inflacija pogodila i ovaj deo, ali da li se i dalje više isplati da sami krenete u izgradnju doma?

"Gradim kuću od 155 metara kvadratnih. Sa gradnjom smo počeli proletos, useljenje planiramo pre sledeće zime. Otprilike smo na pola puta", napisao je on.

"Prvi koraci su ti da nađeš sposobne arhitekte ili biro koji će ti raditi projekat i završavati papire. Apsolutno sve prijave i dozvole idu online i ne treba nigde da ideš uživo. Možeš sam da završavaš ali bolje ti je da ti to rade arhitekte da ne preskočiš neki korak pa da imaš komplikacije. Dozvole su ti jako bitne jer ti dolazi i inspekcija u kontrolu. Ako nemaš upotrebnu dozvolu, ne možeš da da se nakačiš na struju, vodu, gas....a za upotrebnu moraš da imaš završenu kuću (ne može bez fasade, ograde, pristupa...). Nama je proces od pravljenja projekta do dobijanja građevinske dozvole trajao oko 6 meseci", dodaje.

Stavka: Projekat kuće

Smatra da je kod planiranja najvažnija konstrukcija, dok druge stvari nisu neophodne, a iziskuju puno novca.

-Projekat ti ne treba neki u sitna crevca (bitna je samo konstrukcija), ne trebaju ti renderi, projekat struje, vode, enterijer i gluposti....to košta, a 90% nećeš na kraju tako raditi. Nas je projekat izašao oko 1200e pre dve godine. Imaš i poveću stavku za takse za novosagrađene kvadrate koje plaćaš opštini. Cena zavisi od lokacije i može da bude poprilična. Ali, ako rušiš stari objekat, kvadrati se "prebijaju" i ne plaćaš ništa ako je starih kvadrata više ili isto kao novih (pomoćni objekti se računaju kao 1/2 m2).

Druga faza: Majstori

U pitanju je stavka na kojoj ne treba štedeti, jer od njihove stručnosti zavisi i kvalitet vašeg doma, kao i "koliko će vas glava boleti ako nešto krene po zlu".

- Proveravaj ih na 100 mesta. Ne moraju biti neka velika firma, nama su njih četvorica sagradili kuću za manje od 2 meseca i bez ikakavih kašnjenja ili zezancija. Radili smo sa našim materijalom jer smo znali šta, kojeg kvaliteta i koliko se toga ugrađuje. A na kraju nas je izašlo čak jeftinije od par ponuda koje smo imali za sivu gradnju - pojašnjava.

- Što se cena tiče, majstore sam ugovorio za 70€ po m2 za gradnju....2021 je bilo 60 a 2019 45. A majstore za krov za 30€ po m2, ranije su radili 15-20e. Malterisanje je prošle godine bilo 6e ja sam za ovu ugovorio po 7e. Nemam pojma kakve su sad cene za gradnju, a verovatno zavisi i od kraja gde živiš (ja sam okolina Novog Sada).

Iz svog iskustva navodi da za sve treba pitati na više mesta.

- Ne bi verovao kolike razlike postoje. Recimo, mi smo dobili ponude za komplet stolariju na kući u rasponu od 4500 do 12800 evra, pa ti vidi.

Krov, majstori, instaliranje solarnih panela paneli Foto: Shutterstock

Koliko košta gradnja kuće?

Kako navodi ovaj sugrađanin, prvobitni budžet im je pre dve godine bio 70.000 evra , dok je po trenutnim cenama bliže 90.000 evra.

- Mada možeš da dođeš i do 150.000 evra, zavisi šta hoćeš i koliko možeš da se pružiš - navodi mladić, davajući primer sa grejanjem.

- Podno grejanje mid tier, gasni kotao mid tier, sanitarna voda, hlađenje sa dve invertorske klime - 8000e.

- Podno grejanje top tier, gasni kotao top tier, sanitarna voda, digitalna kontrola temperature u svakoj sobi, hlađenje sa 4 invertorske klime - 15000e.

- Podno grejanje mid tier, toplotna pumpa top tier, sanitarna voda, hlađenje+grejanje sa fancoilima u svakoj sobi - 25000e.

Da li se isplate montažne kuće?U svojoj objavi korisnik je pitao i da li se isplati izgradnja montažne kućice, o čemu je Telegraf Biznis naširoko pisao.

Glavna prednost ovakvih nekretnina je što se prave brzo i lako, povoljnije su od konvencionalnih, i možete ih postaviti maltene svuda.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vapaj

    7. januar 2023 | 14:10

    I zvekne ti neko kamenom fasadu i osta ti bez zida celog i eto sranja Bez cigle betona ploce nema kuce

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>