• 2

"Beobanka biće najlepša poslovna zgrada": Konačno korak napred ka rešavanju rugla u centru grada

"Za početak da zgrada Beobanke bude rekonstruisana i da postane jedna od najlepših poslovnih zgrada kao što je bila kada je građena", napisao je Vesić

  • 2

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo je građevinsku dozvolu za rekonstrukciju zgrade bivše Beobanke na Zelenom Vencu.

Kako je podsetio resorni minstar Goran Vesić, realizacija ovog projekta je počela još dok je obavljao javne funkcije u gradu Beogradu, a objekat je, ističe, posebno značajan za razvoj Zelenog Venca.

"Tada smo planirali da Beograd istovremeno sa rekonstrukcijom ove zgrade iseli okretnicu autobusa u skladu sa planom o izmeštanju svih autobuskih okretnica u centru grada i da raspiše tender za rekonstrukciju vidikovca koji je sada zauzet bespravnim objektima i da tu bude urbani džep. Sam objekat je trebalo da postane umetnički centar. Za početak da zgrada Beobanke bude rekonstruisana i da postane jedna od najlepših poslovnih zgrada kao što je bila kada je građena", napisao je Vesić.

Podsetimo, kako je Telegraf Biznis prvi javio, rekonstrukcijom je planirano zadržavanje namene, te namena ostaje ista - poslovni objekat.

- Planiranom rekonstrukcijom povećaćemo atraktivnost lokacije, a rekonstrukcija će dovesti i do oplemenjavanja izgleda ne samo ovog objekta, već i ovog dela grada. Sam položaj objekta je dosta dobar, budući da se isti nalazi u delu grada u kojem postoji više javnih garaža, izmeđju ostalog garaža na Obilićevom vencu i u Rajićevoj koje su na samo par minuta hoda od objekta, te samim tim smatramo da neće biti problema u pogledu parkiranja - rekli su naši sagovornici.

Od inženjera do bankara

Zgrada je prvobitno bila u vlasništvu Energoprojekta, koji ju je i sagradio za svoje potrebe 1960. godine, a čiji je idejni tvorac bila arhitektinja Milica Štetić.

Konstrukciju zgrade čini geometrijska mreža armirano-betonskih greda i stubova koja oslobađa unutrašnji prostor od stamenih zidova, dok je fasada bila napravljena tako da spolja nagoveštava vazdušastost unutrašnjeg prostora. U vreme izgradnje ovog objekta, to se postizalo staklenim fasadama, takozvanim zid zavesama, koje su bile lagane, strukturalne, a prostirale su se između dve tavanice.

Međutim, 1982. zgrada“Energoprojekta se izmestila u Bulevar Mihajla Pupina, a tadašnje radno mesto inženjera i arhitekata palo je u ruke bankara Beobanke.

U stečaj Beobanka je otišla 20 godina kasnije, nakon čega je višespratnica na Zelenom vencu utihnula.

Ona je pripala državi u postupku stečaja, koja je nameravala da tu prebaci javna tužilaštva, međutim, od toga se odustalo, te je grada oglašena za prodaju. Posle šest godina, 2017. godine, višespratnica je prodata nemačkoj firmi Štatverk za 4,25 miliona evra. Kasnije je promenila vlasnika, o čemu je Telegraf Biznis prvi pisao. 

Video: Konačno poznato kako će izgledati Linijski park

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    10. januar 2023 | 12:49

    Kada će se renovirati somborska bolnica, ta šupa od zgrade.

  • Fis

    10. januar 2023 | 18:15

    Polako ne moze sve odjednom, sad vam je supa a pre 15, 20,25,30 godina vam nije bila!? Polako sredjuju se bolnice, ide sporo ali kako je bilo ovo je odlicno. Od 80 tih i narednih 30 godina milslim da nijedna bolnica dom zdravlja nije uradjen,ako ne gresim!?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>