• 0

Kvinsbridž je najveći stambeni kompleks u Njujorku: Arhitekte su gradile zgradu u obliku "Y" iz jednog razloga

Originalni plan gradnje obuhvatao je neke osnovne pogodnosti, poput tržnog centra, vrtića i šest unutrašnjih dečijih parkova

  • 0

Kvinsbridž, smešten u Kvinsu, predstavlja najveći stambeni kompleks u Severnoj Americi sa 29 zgrada i 3.142 jedinica za 7.000 ljudi.

Zgrade su izgrađene u obliku slova "Y", sa ciljem da pruže stanarima više privatnosti i sunčeve svetlosti, za razliku od tradicionalnog oblika "krsta".

Kvinsbridž je otvoren 1939. godine. Tokom 50-ih, menadžment je promenio rasnu ravnotežu Kvinsbridža tako što je sve porodice čiji je prihod bio veći od 3.000 dolara godišnje, od kojih su većina bili belci, izmestio, smeštajući afroameričke i latino porodice.

Na ovaj način mnogim porodicama sa malim prihodima pružen je siguran i čist dom.

Originalni plan gradnje obuhvatao je neke osnovne pogodnosti, poput tržnog centra, vrtića i šest unutrašnjih dečijih parkova.

Pedesetih godina 20. veka postojale su i tri škole za igru, biblioteka, društveni centar sa pozorištem, fiskulturna sala sa drvenim podom koji je služio i kao podijum za vožnju rolera, kafeterija...

Do 70-ih godina, u Kvinsbridžu je porastao nivo kriminala, kao i u ostatku grada, a situacija se smirila tek 2000-ih.

U videu, koji je objavio Historic Vids, možete videti kako izgleda ovaj najveći stambeni kompleks u Njujorku.

"To je javno stanovanje. Spas za mnoge ovde", glasi jedan od komentara, dok jedan drugi korisnik Twitter-a naveo da je "mračno, bez duše, nema zelenilo i depresivno je".

Video: Koliki je milion dolara u kvadratima? U Monaku za te pare ćumez od 15, u Beogradu vila od 500m²

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>