• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ko je bio Sergej Grišin (56) koji je, navodno, učestvovao u najvećoj bankarskoj prevari svih vremena?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ruski tajkun je na Zapadu verovatno najpoznatiji po tome što je 2020. svoju kalifornijsku vilu prodao Princu Hariju i Megan Markl

  • 2
Montecito, California, Sergei Grishin Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Pedesetšestogodišnji ruski milijarder, Sergej Grišin, preminuo je 6. marta u moskovskoj bolnici.

Poznat po nadimku "oligarh sa ožiljcima", Rus se u prošlosti hvalio da je bio umešan u, navodno, najveću bankarsku prevaru svih vremena, koja je izazvala kolaps ruske ekonomije 1990-ih.

Kako se govorilo, zaradio je do 60 milijardi dolara tokom masovne pljačke ruske centralne banke.

Grišin se bavio i tržištem nekretnina, odnosno luksuznih vila, te je tako bio vlasnik vile u kojoj je sniman kultni film Scarface. Takođe je prodao vilu u Montesitu (Kalifornija) princu Hariju i njegovoj supruzi Megan Markl, 2020. godine.

Ruski tajkun je upravo po tome bio dobro poznat na Zapadu. U svojoj rodnoj zemlji, međutim, važio je za jednog od najozloglašenijih prevaranata u novijoj istoriji.

Montecito, California, Sergei Grishin Vila koju je prodao kraljevskom paru / Foto: The Grosby Group / Grosby Group / Profimedia

Zloglasni ruski bankar i, kako navode čak i ruski mediji, "prevarant" - preminuo je u SAD. Godine 2018. je priznao da je osmislio šemu za prevaru ruskih banaka, "tešku" na desetine milijardi dolara.

Grišin je primljen u bolnicu nakon problema sa cirkulacijom mozga prošlog meseca, a preminuo je u ponedeljak, izvestila je u sredu Baza, ruska novinska agencija.

Vila od 15 miliona

Princ Hari i Megan Markl, pre tri godine su napokon odlučili gde žele da žive, te su Grišinu dali 14.650.000 dolara za velelepnu kalifornijsku nekretninu.

Montecito, California, Sergei Grishin Foto: The Grosby Group / Grosby Group / Profimedia

Neki od njihovih komšija su Opra Vinfri, Elen Dedženeres, Džordž Lukas. Inače, njih dvoje su sa ovom cenom "prošli odlično", budući da je imovina prethodno prodata za 29 miliona dolara.

Dakle, platili su je dvostruko manje.

U pitanju je raskošna rezidencija sa 9 spavaćih soba i 16 kupatila. Ima ogroman bazen, bioskop, kompletnu teretanu, SPA, biblioteku, kancelariju, ogroman vinski podrum, najsavremeniju kuhinju, sobu za zabavu i igre, teniski teren, garažu za pet automobila i veliko igralište.

Imanje je na privatnom putu, zaštićenom od paparaca, gde par može da uživa u privatnosti, ali i u neverovatnim panoramskim pogledima na okean i planine.

Video: Hotel u kome noć košta 5.000 evra, piće 150: Zavirite u dragulj jezera Komo za one sa dubljim čepom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    13. mart 2023 | 19:03

    Dzaba mu sve

  • key and peele

    13. mart 2023 | 18:22

    u toj pljacki rusije, koja se odigrala pre manje od deset godina, ucestvovao je i putinov brat od strica, igor putin. strasna je to pljacka, da za 4 godine mazneste 20 milijardi i nikom nista

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>