• 6

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mladi Kruševljanin je osmislio "kuću za sve": Investitori se sad bore za rešenje koje dve sobe pretvara u tri

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako priča za Telegraf Biznis želeo je da uradi nešto drugačije, ponudi rešenje i vidi kako će drugi da reaguju.

  • 6
Luka Foto: Privatna arhiva

Mladi Luka Stevanović (23) iz Kruševca trenutno je na master studijama Arhitektonskom fakulteta, a kako za sebe kaže "oduvek je imao tendenciju ka rešenjima koja nisu konvencionalna". Upravo jedno takvo izdvojilo ga je i na konkursu "Poetika portala", gde je ideja "Kuća za sve" izglasana kao najbolja i nagrađena sa 2.000 evra.

Kako priča za Telegraf Biznis želeo je da uradi nešto drugačije, ponudi rešenje i vidi kako će drugi da reaguju.

- Imam viziju da pružim budućim korisnicima nešto što tek dolazi jer smatram da ne možemo da predvidimo šta će se dešavati u budućnosti - priča Luka.

Upravo jedna takva "vizija" stoji i iza njegove aplikacije "Haus für Alle".

- Vizija je da kroz život menjaš kuću bez problema. Ovo rešenje je fleksibilnije jer omogućava da se ne vežeš za jednu formu, već da menjaš sadržaj na osnovu dešavanja - pojašnjava mladi student.

Kroz ovo idejno rešenje svako dobija priliku da postane "arhitetka na dan", a Luka nam je otkrio kako je on dobio šansu da svoje rešenje predstavi široj javnosti.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Luka Stevanovic (@lukaryan)

- Uvek polazim od toga "šta bi klijentu značilo da ima". Firma za koju sam ponudio rešenje nudi materijale vrata, završnu obradu... i onda sam im ja spomenuo "aplikaciju koja bi pravila kuću za sve, u smislu korisnika" i to im se baš svidelo - dodaje.

Koncept koji stoji iza "kuće za sve"  je veoma sličan montažnim rešenjima, pa tako u bilo kom trenutku života možete da dvosobnu kuću pretvorite u na primer trosobnu.

- Funkcioniše po principu "lego kocki". Svi spojevi su napravljeni da možeš da ih montiraš i demontiraš - priča Luka za Telegraf Biznis.

Mladi arhitekta već je dobio nekoliko poslovnih ponuda za razvoj, a kako nam pojašnjava, firma je otkupila rešenje, ali ne i aplikaciju.

Ujedno, Luki ovo nije prvo takmičenje, te često prati i prijavljuje se na internacionalne konkurse, a jedan od poslednjih projekata na kojima je radio je izbeglički kamp u Zambiji.

Moto kojim se vodi sa svojim timom je: "Treba ići u krajnost, pa se vratiti u realnost".

Drugu nagradu na konkursu osvojila je ideja "Pametna kutlača", koja se bavi prenamenom i revitalizacijom napuštenog industrijskog objekta u javnu kuhinju,  a treće mesto pripalo je tvorcima ideje "Sezame, otvori se“, koji se tiče rekonstrukcije hotela Jugoslavija.

Video: Kuća na točkovima: Penzioner našao idealno rešenje za život i putovanje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    26. mart 2023 | 21:17

    Jel izmislio toplu vodu ili ???

  • Kao neki gips ...

    26. mart 2023 | 21:54

    Sistem suve gradnje,montaz git za pod,da se neosteti,srafovi za plafon gde je profil, za dan namontiran,za dva sata demontiran🤔🤔🤔

  • Miloš

    28. mart 2023 | 09:59

    Jel neko obavestio dečka i komisiju koja dodeljuje nagrade da prefabrikovani sistem gradnje postoji već više od pola veka. Ako imate prostornih mogućnosti svaka kuća može od dvosobne da postane trosobna ili petosobna. Pritom svi zaboravljaju na "sveto" pravilo arhitekture a to je da svaki objekat nastaje u kontekstu lokacije i treba da bude u tom smislu jedinstven i interpoliran u sredinu koja ga okružuje. To ćete čuti na svim arhitektonskim predavanjima a u ovom slučaju to je potpuno zanemareno. Tužni su svi pokušaji da se od arhitekture napravi umetnost a arhitekti prikažu kao pametni inženjeri. Pritom, ne vređam nikoga jer sam i ja master inženjer arhitekturi i bavim se arhitekturom u praksi i dobro znam o čemu pričam.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>