• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Obišli smo kuću koja je kupljena za 50.000€, a danas nema cenu: Ciglu po ciglu su je preneli na drugi kontinet

Vreme čitanja: oko 2 min.

Digavši ruku i uzviknuvši "800 funti", ovaj ser je nadjačao sve ostale ponude koje nisu bile ni duplo manje od lokalniih žitelja

  • 1
Kuća Džejmsa Kuka Foto: Miloš Bećagović

Legendarni kapetan Džejms Kuk utemeljen je u kulturi Australije kao jedna od najbitnijih istorijskih ličnosti. Pre svega, otkrio je istočnu obalu kontinenta na kojoj se sada nalaze svi najveći gradovi države, mapirao je Havaje i kartografisao je Njufaundlend i Novi Zeland. Sve ovo je "Ozije" navelo da mu odaju večnu počast, ali na jedan krajnje specifičan način.

Naime, kuća njegovih roditelja se nalazila u severnom Jorkširu, Velikoj Britaniji, ali se nekoliko vekova kasnije našla u Australiji, u centru Melburna!

Kako?

Vrlo lako, ako pitate ser Rasela Grimvejda.

Džejms Senior Kuk i Grejs Kuk živeli su u toj kući još krajem 18. veka, ali je ona promenila vlasnika i nekako završila na aukciji, iako taj velikaš nije uzimao u obzir da će kuća biti premeštena.

Njegov uslov je bio da građevina ostane u Engleskoj, ali je pristao na kraju da ostane u britanskom carstvu, što je značilo da Grimvejd svojom ponudom može da uradi ono što je naumio.

Digavši ruku i uzviknuvši "800 funti", ovaj ser je nadjačao sve ostale ponude koje nisu bile ni duplo manje od lokalniih žitelja.

U današnjem periodu, to bi značilo da je kuća prodata za otprilike 50.000 evra.

Grimvejd je potom, sa svojim radnicima, totalno rasformirao kuću, ciglu po ciglu, i sav materijal smestio na brod koji je stajao u luci Hal.

Odatle je kuća u delovima putovala sve do luke Danadin, čak je i bršljen koji je krasio ovo zdanje završio na brodu i na putu za Australiju kako bi čitav izgled ostao autentičan.

Sve ovo o čemu govorimo se dogodilo 1933. godine, a Grimvejd je zdanje godinu kasnije poklonio narodu Viktorije, savezne države Australije.

Odmah nakon toga, kuća je postala turistička atrakcija, te se krenulo u dalju restoraciju i očuvanje, pa je i sama okolina dobila engleski melos.

Ono što istoričare još uvek mori jeste da li je kapetan Džejms Kuk uopšte i živeo u ovoj kući, ali ono oko čega se svi slažu jeste da ju je često posećivao dok je ona bila stacionirana u Engleskoj.

Danas, ova građevina se nalazi u samoj sredini prelepog parka Ficroj Gardensa, u samom centru Melburna i za određeni novac možete prošetati dvorištem i dnevnom sobom.

Naravno, ona je vidljiva i izvan samog zemljišta koje joj je namenjeno, ali povratak u to vreme i osećaj samog duha britanske krune iz tog vremena je nešto za iskusiti.

Video: U ovom hotelu bi se i Hari Poter krio od dementora: Toliko je star, oronuo i prelep

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>