• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Razvela se i ostala bez 300 kvadrata: "Morala sam biti kreativna, napravila sam sebi raj za malo para"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zbog pandemije je došlo do kašnjenja u lancu snabdevanja i rasta cena materijala, a bilo je potrebno mnogo spoljašnjih i unutrašnjih popravki... Ipak, Džen je uspela da sve završi kako treba

  • 1

Džen Greset (51) je grafički dizajner, kopirajter, foto stilista i kreator sadržaja iz Kolorada. U slobodno vreme, ona uživa u trčanju, planinarenju i treniranju za trke.

Ali, tu nije kraj njenim hobijima i interesovanjima. Možete je pronaći na Instagramu, gde deli svoje iskustvo života u malenoj kući (eng. tiny house), a ima i blog - trailheadtiny.com.

Iako kaže da sebe nikada nije zamišljala u malenoj kući, sada ističe da ne bi mogla da živi drugačije. Godine 2018, Džen se razvela nakon 18 godina braka. Živela je u ogromnoj kući (skoro 300 kvadrata) sa četiri spavaće sobe i tri kupatila, sa suprugom, dvoje dece i psima.

Ali, onda je došlo vreme za promene. Ipak, samostalan život nije lak, posebno za one žene koje su navikle da se više "oslanjaju" na muževe i njihovu zaradu. Džen kaže da su sve kuće u kraju u kojem je živela - bile van njenog budžeta.

- Morala sam da budem kreativna. Kada sam videla trend malih kuća na društvenim mrežama, odmah sam se zainteresovala i odlučila da krenem u akciju. Danas živim u kući od 48 kvadrata, sa modernim enterijerom po ugledu na seosku-vikend kuću, a na Instagramu me prati više od 160.000 ljudi - priča ova uspešna dizajnerka.

Dodaje da na popularnoj društvenoj mreži uglavnom deli savete o svom načinu života u malenom domu, u kojem živi od 2019. Kućicu je kupila od lokalnog građevinara za 45.000 dolara. Platila je i 3.000 dolara za tlocrt, po kojem bi on mogao da radi.

- Dao mi je ponudu (koja je na kraju bila vrlo nerealna) i rekao mi da će sve biti urađeno u roku od šest do osam meseci. Ali, osam meseci kasnije, nije bilo napretka. Znala sam da je vreme da krenem dalje. Zato sam se obratila drugom građevincu, a to je firma "MitchCraft Tiny Homes", koja je preuzela projekat u junu 2020. - priča dalje Džen, ističući da je njihova procena, ipak, bila malo van njenog finansijskog domašaja.

Ipak, ulili su joj poverenje.

Zbog pandemije je, potom, došlo do kašnjenja u lancu snabdevanja i rasta cena materijala, a bilo je potrebno mnogo spoljašnjih popravki, pre nego što su graditelji mogli da završe enterijer.

U januaru 2021. konačno je sve bilo spremno za useljenje, prenosi CNBC.

- Potrošila sam skoro duplo više nego što sam planirala, ali je to i dalje bilo znatno manje od cene tradicionalnih kuća koje sam u početku gledala. Sve u svemu, ova kuća me je koštala oko 175.000 dolara, što je uključivalo montažnu strukturu, troškove rada i materijal. Da platim sve, iskoristila sam 85.000 dolara koje sam dobila prodajom svoje kuće (muž i ja smo podelili profit) i uzela sam zajam od 90.000 dolara od bliskog prijatelja. Plaćam 725 dolara mesečno za troškove stanovanja, što pokriva parking mesto (u dvorištu tuđe kuće, što sam pronašla preko lokalne Fejsbuk grupe), internet, vodu i struju.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Jen Gressett (@jenlovestrails)

Dženina isprva malena kuća, zapravo, nije tako mala, i u nju je uspelo da stane sve što vam treba za svakodnevno funkcionisanje - od opremljene kuhinje do prostranog kupatila i koliko-toliko komforne spavaće sobe.

Amerikanka na svom blogu otkriva i trikove kako da malena kuća deluje veće, a osnovno je da ima dosta prirodnog svetla i bele završne obrade.

- Volim da kuvam, to me zabavlja, te mi je bilo važno da moja kuhinja bude centar mog doma. Poseduje kvarcne ploče i kombinaciju otvorenih polica i staklenih ormarića. Kuhinjski pult nastavlja na okrugli, ugrađeni trpezarijski sto, koji koristim i pri radu, kao dizajner-frilenser - priča Džen.

U njenom malenom domu postoji i tavan za spavanje, koji je kao mala čaura, posebno zimi.

(Telegraf Biznis)

Video: Kuća na točkovima: Penzioner našao idealno rešenje za život i putovanje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • XX

    9. april 2023 | 19:38

    Realno,sama može da živi i u 16 kvadrata,više joj i ne treba.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>