• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ni u EU stanodavci ne znaju za stid: Brisel reaguje zbog pošasti ilegalnih apartmana i paprenih cena

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iznajmljivanje apartmana turistima je "muka" sa kojom se bori dobar deo gradova u Evropi, ali i svetu

  • 0
Mallorca Majorka / Foto: Shutterstock

Apartmana u Evropi je sve više, a stanova i stanovnika sve manje – ali, konačno, i Brisel sprema nova pravila.

Najveći je problem na turističkim destinacijama koje same po sebi nisu velike, kao što je Palma de Majorka. Sve više vlasnika iznajmljuje svoje stanove turistima, što ujedno znači i da stanovnici tog grada jedva da mogu priuštiti kiriju.

U suštini, slična situacija kao u Srbiji zbog dolaska stranaca, a pre svega Rusa.

Kako dalje piše DW, ispod 900 evra mesečno je praktično nemoguće naći nešto pristojno. Ovu situaciju koriste makar vlasnici, da dobro zarade, ali to povlači mnogo pitanja.

Dodaje se da vlasnici "nemaju obzira ni prema zgradi ni prema komšijama, te da je u sezoni ugostiteljima i trgovcima sve teže da radnicima nađu smeštaj".

A onda, van sezone, čitave ulice padaju u mrtvilo Potemkinovog sela. Što je najgore, nadovezuje se DW, mnogi ti apartmani se iznajmljuju "na crno", tako da nema ni prihoda od poreza.

Vlada u Madridu je onda, navodno, shvatila kako treba da se "isprsi" i plati 700.000 evra za "akcioni plan" grada, a broj kontrolora je povećan sa 15 na 20; ali što je još važnije, dobili su i kreditne kartice sa kojima mogu da se pretvaraju da su turisti i da knjiže smeštaje.

To je, naime, jedini način da se uđe u trag neprijavljenim apartmanima za izdavanje.

I tu nije kraj, ima još jedna novina: radi se i preko vikenda, jer bi mnogi postavljali svoje oglase na portale tek u subotu uveče, a skidali ih u nedelju prepodne, znajući da službenici ne rade tim danima.

- Toga više nema - kaže poverenik za turizam, i dodaje: "Sada se vodi ozbiljna bitka protiv ilegalnih apartmana".

stan, apartman, kuća Foto: Shutterstock

Naravno, ovi slučajevi nisu vezani samo za Španiju i njene gradove, već i za Pariz, Amsterdam, Rim... Konkretno, uvode se stroga ograničenja broja apartmana, a dozvolu za turističko iznajmljivanje je već gotovo nemoguće dobiti; ali, i dalje je sve manje stanova gde žive lokalci, a sve više jedinica pretvorenih u apartmane.

Berlin ima veliki problem, jer je njegovim stanovnicima sve teže da nađu stan koji će moći da plaćaju, a još 2019. je samo na Airbnb sajtu u ponudi bilo 26.500 apartmana u Berlinu.

Problem su, piše DW, i platforme kao što je Airbnb, gde je već u ponudi na stotine hiljada apartmana širom Evrope. Međutim, kada su Baleari krenuli u kazneni postupak protiv te platforme, zbog izdavanja ilegalnih apartmana, sud je, ipak, odlučio da Airbnb "nije kriv".

Kako kažu, on je tek posrednik, krivac je vlasnik apartmana. Na to se u Briselu požalio i balearski ministar turizma, za kojeg je "neprihvatljivo da platforme kao što je Airbnb nude apartmane koji su ilegalni".

I to je put kojim želi da krene EU, tako da u svim njenim članicama bude obavezno registrovanje apartmana koji se izdaju turistima. Platforme koje oglašavaju te jedinice moraće da proveravaju da li one imaju dozvolu.

Evropska komisija je uverena kako će tako "biti znatno manje ilegalnih ponuda", a uredba bi mogla da stupi na snagu već sledeće godine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>