• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bilo jednom u Americi: Trenutno strepe i investitori i kupci kuća

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Zillow" dalje predviđa da bi kombinovani uticaj povlačenja kupaca i prodavaca "zbrisao" skoro jednu četvrtinu očekivane prodaje u nekoliko meseci

  • 1
USA Amerika američka kuća Foto: Shutterstock

Sjedinjene Države nikada nisu platile svoj dug, i to ostaje malo verovatan ishod trenutnog zastoja oko podizanja gornje granice duga. Ali, ako bi se dogodilo — što bi moglo biti već 1. juna bez intervencije — to bi dodatno slomilo već ranjeno tržište nekretnina, prema analizi Zillow.

Troškovi stanovanja bi porasli za 22 odsto, sa hipotekom na 30 godina i fiksnom kamatnom stopom koja bi porasla iznad 8%. Ukratko, biće prodato 700.000 kuća manje u 18 meseci nakon jula — što je skoro 12% od 6 miliona prodaja koje se očekuju tokom tog perioda.

Dakle, ko je pomislio da je prošla godina vrtoglavog rasta hipotekarnih stopa i pada prodaje bila krajnje jeziva, te da "nema dalje" - verovatno se "zaleteo" u tom uverenju.

Ako Sjedinjene Države ne isplate svoje dugove, može se ponoviti poslednjih 12 meseci, piše CNN. Doduše, to nije očigledna opcija, ali je treba razmotriti.

Viši ekonomista u kompaniji Zillow, Džef Taker, kaže da bi prema tom scenariju došlo do "neviđenih negativnih efekata na finansijski sistem".

To bi direktno smanjilo zajmove i dostupnost kredita u celom finansijskom sistemu. Stambeno tržište bi bilo vidno uzdrmano, uz dramatično veće troškove zaduživanja i pad prodaje.

Procena Zillow je da bi kamatne stope dostigle vrhunac od 8,4%, dok bi nezaposlenost takođe skočila na rekordnih 8,3 procenata, u odnosu na sadašnjih 3,4%.

Ova analiza, podvlači CNN, projektuje šta bi se moglo dogoditi u slučaju produženog neispunjenja obaveza i nije predviđanje da će doći do toga.

- To bi bio scenario recesije koju bi izazvala ogromna kontrakcija federalnih izdataka - kaže Taker. "Kupci i prodavci stanova konačno su se ovog proleća prilagođavali hipotekama većim od 6%, ali neizvršenje duga bi potencijalno moglo još više da podigne troškove pozajmljivanja i dovede tržište u duboko zamrzavanje".

Zillow dalje predviđa da bi kombinovani uticaj povlačenja kupaca i prodavaca "zbrisao" skoro jednu četvrtinu očekivane prodaje u nekoliko meseci.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>