• 4

Vreme čitanja: oko 1 min.

Cene nekretnina u SAD najniže u poslednjih 11 godina, a prodaja pada: Zašto?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pad prodaje u aprilu pokazao je da preokret u februaru, koji je okončao najduži niz zabeleženog pada prodaje iz meseca u mesec, bio kratkog daha

  • 4
Mortgage Rates

Foto: Matt Rourke (STF)/AP Photo

Prodaja nekretnina u SAD pala je u aprilu drugi mesec zaredom, a cene kuća su zabeležile najveći pad od 2012. godine, navodi se u izveštaju Nacionalne asocijacije prodavaca nekretnina.

Prodaja je pokazala izvesnu dinamiku, porasla je u februaru nakon cele godine pada usled porasta kamatnih stopa, ali se taj zamah od tada ohladio.

U aprilu je prodaja nekretnina za stanovanje, koje uključuju porodične kuće, gradske kuće, kondominijume i zadruge, opala za 3,4 odsto u odnosu na mart. Takođe, prodaja je pala za 23 odsto u odnosu na pre godinu dana.

Pad prodaje u aprilu pokazao je da preokret u februaru, koji je okončao najduži niz zabeleženog pada prodaje kuća iz meseca u mesec, bio samo kratkog daha. Kamatne stope su rasle u februaru i gurale su ka 7 odsto u martu.

Dok su sva četiri glavna regiona u SAD registrovala mesečne i godišnje padove prodaje, padovi su i dalje veći u oblastima koje imaju najveću cenu i koje su zabeležile najveći rast cena u poslednjih nekoliko godina.

Prodaja na severoistoku i srednjem zapadu pala je za 1,9 odsto u odnosu na mart, dok je prodaja na jugu smanjena za 3,4 odsto, a prodaja na Zapadu za 6,1 odsto u odnosu na prethodni mesec. Na godišnjem nivou, prodaja na Zapadu je pala za neverovatnih 31 odsto.

Dobre vesti za potencijalne kupce, cene kuća nastavljaju da padaju. Srednja cena za sve tipove stambenog prostora u aprilu je bila 388.800 dolara, što je za 1,7 odsto manje u odnosu na april 2022. godine. To je najveći pad cena kuća od januara 2012. godine.

- Pad cena se dešava u oblastima gde postoji odliv ljudi, gde je primetan snažan rast cena života - smatraju stručnjaci.

(Telegraf Biznis)

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa "divljaju"?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mila

    19. maj 2023 | 19:26

    Nidje veze! Nekretnine su otisle u nebesa! Nikad skuplje nisu bile…

  • Nenad

    19. maj 2023 | 18:18

    Ne znam odakle vam ova informacija..nigde veze sa realnoscu.

  • Milos Rodic

    19. maj 2023 | 23:43

    Kad kazu najveci pad od 2012.. pa naravno zato sto od 2012 nisu nijednom padale.. tad je rast bio posle krize od 2008.. od 2012 raste cena 2021 i 22 je skocila 50 posto i vise i sad pala 1.7 posto.. pa kakav je to pad

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>