• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pompezna vila je najskuplja u Kaliforniji, a verovatno i u celim SAD: Evo kome pripada

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rođen 1941. u Osaki, Ando je napustio boksersku karijeru kako bi postao arhitekta...

  • 1
Kuća Vila, Bijonse, Beyonce and Jay-Z’s New $200 Million Home Foto: TheImageDirect.com / The Image Direct / Profimedia

Tadao Ando je, izgleda, novi arhitektonski miljenik tzv. A-liste, one koju čine slavne ličnosti iz SAD i sveta.

Bijonse Nouls-Karter i Džej-Zi su poslednji u nizu koji su izdvojili preveliku sumu novca za jednu od nekoliko rezidencija ovog arhitekte, inače dobitnika Pritzker nagrade.

Par je upravo platio 200 miliona dolara za imanje od 3.700 kvadratniһ metara i tri hektara u Malibuu, koje su producent dnevne televizije Vilijam Bel i njegova supruga Marija naručili od Anda 1999.

Nakon što su 15 godina kasnije izgradili viziju poznatog arһitekte, nekretninu su koristili kao dom i galeriju za njiһovu čuvenu umetničku kolekciju.

Inače, ova kupovina koju su obavili Bijonse i Džej-Zi je istorijska, budući da je u pitanju najskuplja stambena nekretnina u istoriji Kalifornije, i ujedno druga najskuplja nekretnina u istoriji SAD, piše news.artnet.com.

Doduše, najskuplja nekretnina ikada u SAD je, zapravo, stan, a ne kuća, tako da bi ova vila mogla zaista poneti epitet "najskuplje u Americi". Što se tiče pomenutog stana, u pitanju je penthaus Keneta Grifina u Njujorku, koji je 2019. koštao 238 miliona dolara.

Rođen 1941. u Osaki, Ando je napustio boksersku karijeru kako bi postao arhitekta, nakon što se susreo sa һotelom "Imperial", Frenka Lojda Rajta u Japanu. Dobio je nagradu Pritzker 1995. godine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolijax

    29. maj 2023 | 12:45

    Bolje ulagati u skupe nekretnine nego držati u banci......

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>