• 6

Vreme čitanja: oko 4 min.

Cene kirija u Beogradu konačno u padu: Pogledajte po opštinama gde je sada lakše pronaći povoljan stan

Vreme čitanja: oko 4 min.

Na Novom Beogradu je početkom godine zakup koštao oko 475 evra, dok se sada garsonjera na teritoriji ove opštine može iznajmiti za oko 360 evra

  • 6
stan, apartman, kuća Foto: Shutterstock

Cene zakupa u Beogradu konačno su počele da padaju. Danas je mnogo lakše pronaći stan po pristojnoj ceni, nego što je to bio slučaj pre godinu dana. Agenti za nekretnine kažu da su cene rentiranja od početka godine u proseku niže i do 30 odsto, a da se potražnja prepolovila. To, međutim, ne važi za sve, jer osim potražnje, na cene utiče i lokacija, ali i tip nekretnine.

Manji stanovi se brže izdaju i po višim cenama, dok su veći stanovi manje traženi i samim tim se stanodavci odlučuju i da spuste kiriju da bi brže pronašli podstanare, pokazuje analiza 4.zida.rs u koje je Telegraf Biznsi imao uvid.

Ogromna potražnja za stanovima prošle godine je doprinela da se cene iznajmljivanja u pojedinim delovima grada udvostruče, pa i da postanu nerealne i teško dostupne podstanarima, o čemu je i naš portal više puta pisao. Naročito veliki rast zabeležen je u centralnim gradskim opštinama, na Savskom vencu, Vračaru i Starom gradu, za koje je u početku i bilo najveće interesovanje Rusa i Ukrajinaca, koji su plaćali visoke kirije i mesecima unapred.

Stanodavci su podigli cene zakupa i u drugim delovima grada, a beogradskim podstanarima bilo je sve teže da izmiruju mesečne kirije, ali i da pronađu stan koji sebi mogu da priušte. Od početka godine primetan je, međutim, pad tražnje za stanovima, što je očigledno umirilo i tržište, jer su stanodavci morali da spuste kirije, da bi izdali svoje nekretnine.

Čini se da se sada situacija menja u korist podstanara i da su cene rentiranja u padu. Ipak, one su i dalje daleko iznad onog nivoa na kojem su bile početkom prošle godine.

Kretanje cena zakupa nekretnina oglašenih na sajtu 4zida u pet beogradskih opština:

Garsonjere

Mali stanovi su tradicionalno najtraženiji i najlakše se izdaju, pa su i cene zakupa ovog tipa nekretnina zabeležile najveći rast tokom prošle godine. U prvom tromesečju prosečna cena iznajmljivanja garsonjere na Vračaru bila je oko 490 evra. Međutim, prema podacima sa portala 4zida, prosek trenutno oglašenih garsonjera na Vračaru je oko 400 evra, odnosno oko 90 evra manje u odnosu na prvi kvartal.

Na Novom Beogradu je početkom godine zakup koštao oko 475 evra, dok se sada garsonjera na teritoriji ove opštine može iznajmiti za oko 360 evra. Na Zvezdari je prosečna cena sa 330 evra, pala na 292 evra, a na Paliluli je zakup za oko 20 evra jeftiniji u odnosu na prvi kvartal – prosečna cena oglašenih garsonjera je sada oko 230 evra.

Na Voždovcu je prosečna kirija pala za oko 50 evra – sa 325 na 273 evra.

Jednosobni stanovi

Prema podacima sajta 4zida, najveći pad kod jednosobnih stanova zabeležen je na Paliluli, jer su ih stanodavci u prva tri meseca ove godine u proseku oglašavali za 350 evra, dok sada traže oko 300 evra za mesečno rentiranje ovog tipa nekretnine. Jednosoban stan na Vračaru je u proseku koštao 500 evra, a sada je moguće pronaći jeftiniji smeštaj, jer je prosečna cena oglašenih stanova u ovoj centralnoj gradskoj opštini oko 460 evra. Na Zvezari jednosoban stan košta u proseku oko 325 evra, što je oko 25 evra manje u odnosu na prvi kvartal.

Nisu, međutim, u svim opštinama cene pale. Na Voždovcu je prosek oglašenih jednosobnih stanova isti kao u prvom kvartalu i iznosi oko 340 evra, dok je na Novom Beogradu u proseku cena za oko 10 evra veća u odnosu na prvi kvartal. Vlasnici su za rentiranje tražili oko 465 evra, dok je prosek stanova koji su trenutno u ponudi oko 474 evra.

Dvosobni stanovi

Dvosobni stanovi na Novom Beogradu su se u periodu od januara do marta izdavali u proseku za 850 evra, a sada je oglašena cena oko 782 evra. Toliko je trenutno potrebno izdvojiti i za mesečni zakup nekretnine istog tipa na Vračaru. Na Zvezdari su dvosobni stanovi oko 520 evra, a cena je za oko 30 evra niža u odnosu na prvi kvartal. Istu kiriju traže i stanodavci na Paliluli, dok je na Voždovcu prosečna cena iznajmljivanja dvosobnog stana ostala nepromenjena od početka godine i iznosi oko 550 evra.

Tokom juna se ne očekuju veće oscilacije cena, osim eventualno blagog pada s obzirom da već posle junskog roka mnogi studenti otkazuju smeštaj u Beogradu do oktobra i novih obaveza na fakultetima. S druge strane, neki akademci će možda baš letnji period iskoristiti da bi ranije obezbedili povoljniji smeštaj od jeseni.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Поп

    6. jun 2023 | 13:45

    Поскупело 150% а појефтинило 30%,као и сваки други артикал на нашем тржишту

  • Mi

    6. jun 2023 | 14:21

    Nikada se cene nece vratiti na onaj nivo kao sto su bile to je definirivno,jesu malo pale i to je to ostaju na tome to mi kaze i drugarica koja radi u agenciji.

  • Bg

    6. jun 2023 | 17:06

    Teško

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>