• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kvadrat i do 8.000 evra: Hrvatski naftaši u samom centru Zagreba podižu luskuznu zgradu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zgrada će imati 21 stan različitih veličina i orijentacije, na uvučenom delu su planirani veći stanovi s krovnim terasama

  • 1
Croatia Hrvatska Zagreb Panorama Foto: Shutterstock

Na samom početku Novakove ulice, koja je sinonim za jednu od tri najatraktivnije ulice u Zagrebu za stanovanje, uklonjena je ovih dana bagerom starinska kuća, tipična jednospratnica kakvih je mnogo u gradu ostalo iz davnih vremena. Ovde se planira gradnja ekskluzivnog novog objekta, više u stilu ostatka te ulice.

U planu je atraktivna stambeno poslovna zgrada, za koju se govori da će cena kvadrata za atraktivnije stanove biti oko 8.000 evra, a stanovi na nižim spratovima koštaće nekoliko hiljada evra manje. Ipak, investitor Marko Budimir, iz kompanija Energospektar i Build Link, nije to potvrdio za Jutranji list, nego je samo rekao da cena nije još formirana.

- Interes za stanove je izuzetno velik i veći deo već je pod rezervacijom, sve dok se ne formira cena - rekao je Budimir.

Cene luksuznijih novogradnji u centru Zagreba uglavnom su između 5.500 i 10.000 evra za kvadrat. S tim da je ekskluzivnih luksuznih stanova po ceni od 8.000 do 10.000 evra za kvadrat tek nekoliko u ponudi na tržištu nekretnina. Cene u zgradi koja se gradi uz Trg Franje Tuđmana od Alfastan grupe su navodno između 5.500 i 10.000, na Ribnjaku u zgradi od kompanije Mesić preostali stanovi su 8.000 evra kvadrat, na Radničkom dolu preostali su između 5.400 i 6.000 evra za kvadrat, dok su cene novogradnja u Medulićevoj između 6.500 do 7.000 evra, a u Tkalčićevoj ulici 7.200 do 8.000 evra za kvadrat.

- Situacija je takva da novogradnja od približno 5.000 eura za kvadrat stana u centru grada, ako je gradnja kvalitetna, brzo nađe kupca, ali za stanove iznad 6.000 uglavnom treba vremena da se prodaju, nije da ne nađu vlasnike, ali to obično nije preko noći. Nije lako prodati stanove od 120 kvadrata s garažom za 900.000 evra, nema takvih kupaca puno, proda se, ali sporije i mora biti odlična lokacija - rekla nam jedna osoba upućena u stanje na tržištu nekretnina.

Hrvatska Zagreb Foto: Shutterstock

Novakova je izvrsna adresa, u centru je grada, planira se kvalitetna gradnja, zamerka bi mogla bi biti blizina i pogled na benzinsku pumpu, iako je preko puta Parka Ribnjak. Za novi je objekat bio raspisan javni konkurs za idejno arhitektonsko rešenje preko Hrvatske komore arhitekata, na kom je pobedio rad arhitekte Frane Milaković. 

- Rušenje postojećeg objekta i zaštita građevinske jame je već u toku, a gradnja objekta se očekuje uskoro. Stambeno poslovna građevina se sastoji od tri funkcionalne celine, garaže u podrumu, poslovni prostor i ulaz u stambeno stepenište u prizemlju i stambeni prostori na spratovima. Cilj nam je da izgradimo građevinu udobnu za život - opisao je investitor.

Zgrada će imati 21 stan različitih veličina i orijentacije, na uvučenom delu su planirani veći stanovi s krovnim terasama, dok stanovi na zadnjoj etaži imaju, piše u projektu, dodatan luksuz privatnosti i zelenila, pa izgledaju kao porodične kuće.

Inače, sama Novakova ulica ansambl je modernističkih vila izrazito visokog urbanog i arhitektonskog kvalitetea, nastala između 1930. i 1941. godine.  Revolucija u gradnji u Zagrebu dogodila se tada po uzoru na znamenite ulice Weissenhofsiedlung u Stuttgartu iz 1927. godine i na bečki Werkbundsiedlung iz 1932. godine, u skladu s novim evropskim trendovima.

Zanimljivo je i tko su investitori zgrade koja će se uskoro graditi na njenom početku. Uz Marka Budimira u istim kompanijama pojavljuje se i Milodrag Gadže, koji je poznatiji kao hrvatski trgovac naftnim derivatima i bio je najveći proizvođač biogoriva u Hrvatskoj, a koji je 2008. godine svoje benzinske kompanije prodao ruskom naftnom divu Lukoilu.

On stoji s partnerima i iza najvećeg riječkog stambenog projekta RIO Kantrida. Gadže je, pisalo se, svojevremeno kupio i RI Petrol, dok je Biodizel Vukovar prodao slovačkoj grupaciji Envien. Sa kompanijom BIOM tražio je odštetu od Hrvatske za krah njegovog projekta u Luci Ploče. Spominjao se nedavno i kao investitor u solarne elektrane.

(Telegraf Biznis)

Video: Benzin jeftiniji za dinar, dizel košta i narednih sedam dana 184 po litru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • I nekako

    19. jun 2023 | 11:47

    Da skupo skupo je al Htvatska i lici na uredjenu drzavu a kod nas 7 hiljada km. a ludnica od grada. Nebih u Beogradu ni za 100 evra da je eto koliko ga volim. Prvo ljudi su odvratni puca se na svakom koraku nedaj boze nocu da zalutas neznas dal ces da se vratis i da ne nabrajam. Neka hvala.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>