• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stokholm dobija najveći drveni grad na svetu: Svuda se stiže peške, a nema krčenja šuma

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Stockholm Wood City" će imati 7.000 kancelarijskih prostora i 2.000 domova na jugoistoku grada

  • 0
Stockholm Wood City Foto: Atrium Ljungberg AB / Ferrari / Profimedia

Poslednjih godina, zgrade od drveta dostigle su nove nivoe po pitanju dizajna i gradnje, budući da niču pompezni drveni neboderi koji su već završeni ili je gradnja u toku, u zemljama poput Norveške, Švajcarske i Australije.

U međuvremenu, Singapur može da se pohvali najvećom drvenom zgradom u Aziji, sa ogromnim fakultetskim kampusom koji je otvoren u maju ove godine.

Ipak, jedna država, tačnije grad, ide korak dalje u ovom domenu.

Naime, kompanija za razvoj nekretnina "Atrium Ljungberg" objavila je planove za izgradnju najvećeg "drvenog grada" na svetu, koji će biti izgrađen u glavnom gradu Švedske, Stokholmu, od 2025. godine.

"Stockholm Wood City" će imati 7.000 kancelarijskih prostora i 2.000 domova na jugoistoku grada i, kako se navodi u saopštenju, ponudiće "živo urbano okruženje sa kombinacijom radnih mesta, stanova, restorana i prodavnica".

Projektant ga je opisao kao "najveći građevinski projekat od drveta na svetu", koji je poznat javnosti. Gradi se u Sikli, kvartu koji je već dom za više od 400 kompanija, i koji poseduje maloprodajni park na nekadašnjoj industrijskoj lokaciji.

Ono što se ističe kao posebna prednost je to da su radna mesta, kuće, objekti za slobodno vreme i ostali sadržaji - jedni od drugih udaljeni na svega 5 minuta hoda.

Stockholm Wood City Foto: Atrium Ljungberg AB / Ferrari / Profimedia

Inače, drvo se smatra održivom alternativom betonu i čeliku, i sve više se koristi u aktuelnim i ambicioznim građevinskim projektima. Ipak, do sada je uglavnom bilo upotrebljavano za kuće za jednu porodicu, skromne stambene objekte ili poslovne zgrade.

Upotreba drveta za projekat ovakvih razmera svakako je bila "istorijska prekretnica za švedske inovacione mogućnosti", rekla je izvršna direktorka "Atrium Ljungberg", a piše CNN.

Transformacija ove veličine zahteva održive plantaže, kako ne bi došlo do krčenja šuma. Ali Švedska, kao zemlja gde je 70% površine prekriveno šumom, pripremljena je za inovacije tog tipa.

(Telegraf Biznis)

Video: Tomaš Jauković: Kako je raditi i prilagoditi se u različitim zemljama i kulturama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>