• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Počela obuka profesionalnih upravnika za energetsku efikasnost stambenih zgrada

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stambene zgrade u Srbiji u velikoj meri su energetski neefikasne i postoji veliki prostor da racionalizuje potrošnja električne energije

  • 2
Beograđanka Foto: Nikola Tomić

Ekspertskom obukom trenera koji će svoja znanja u oblasti  energetske efikasnosti zgrada preneti na upravnike i predstavnike lokalne samouprave, počela je u Privrednoj komori Srbije realizacija serije radionica u okviru projekta Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) "Bolja energija". Prvi krug obuka biće održan od 5. do 13. jula, a drugi tokom avgusta i septemba u Privrednoj komori Srbije u Beogradu i regionalnim privrednim komorama u Somboru, Zaječaru, Novom Sadu, Kragujevcu, Užicu i Nišu.

Ekspert za modele finansiranja mera energetske efikasnosti Ankica Barbulov, rekla je da je ulaganje u mere energetske efikasnosti jedna od najisplativijih investicija. Barbulov je navela da je cilj obuke jačanje kapaciteta profesionalnih upravnika u oblasti energetske efikasnosti radi lakše identifikacije potreba i projektovanja rekonstrukcije stambenih zgrada, upoznavanje sa digitalnim rešenjima u ovoj oblasti kao i predstavljanje modela finansiranja radi lakše primene energetske efikasnosti u stambenim zdragama.

Profesionalni upravnik i predavač PKS-a u obuci za profesionalne upravnike, Marko Arsenijević, rekao je da se prijavio za ovu obuku, jer je energetska efikasnost budućnost.

- Zemlje u okruženju već uveliko primenjuju mere energetske efikasanosti dok su stambene zgrade u Srbiji u velikoj meri energetski neefikasne i postoji veliki prostor da se adekvatnom sanacijom racionalizuje potrošnja električne energije. To podrazumeva zamenu stolarije i fasada, postavljanje solarnih panela, jer je važno smanjiti potrošnju energije - rekao je Arsenijević.

Privredna komora Srbije i USAID-ov projekat "Bolja energija" potpisali su ugovor o saradnji i realizaciji obuka namenjenih profesionalnim upravnicima višestambenih zgrada, opštinskim energetskim menadžerima i službenicima lokalnih samouprava zaduženim za stambena pitanja,navodi se u saopštenju.

Ekspertska obuka trenera obuhvata pregled sektora višestambenog stanovanja u Srbiji, uredbe koje regulišu pitanja vezana za stambene zgrade i EE/OIE, tehničko-ekonomska rešenja primene EE i OEI u zgradarstvu, zatim, studije slučaja energetske sanacije stambenih zgrada u Srbiji i regionu, praktično iskustvo i primer energetske sanacije energetski neefikasne zgrade, kao i ulaganja u energetsku sanaciju stambenih zgrada i uloge upravnika zgrada i lokalne zajednice.

(Telegraf Biznis)

Video: Koliki je milion dolara u kvadratima? U Monaku za te pare ćumez od 15, u Beogradu vila od 500m²

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Map

    4. jul 2023 | 10:19

    Kakvo jos zanimanje mi necemo izmisliti u tome nam nema ravna u svetu a sve na grbacu ispacenog naroda, dokli vise

  • A. P

    4. jul 2023 | 15:59

    Ko to finansira i placa upravnike.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>