• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Obišli smo skriveno mesto na Savi: Kućice ovde "lebde", a koštaju papreno, ipak možete nešto koristiti i za dž

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nova gradnja je strogo zabranjena

  • 2
Ada Međica Foto: Mateja Beljan

U ove vrele letnje dane svi tražimo oazu i spas od gradske vreve. Mi smo je našli na često zaboravljenom kutku na Savi. Rečno ostrvo Ada Međica, skrivena prirodna oaza na Savi, čista je i uređena, redovno održavana, i bez saobraćaja.

Da biste došli do Ada Međice, morate da koristite čamac koji saobraća na svakih pola sata sa dve stanice savske obale. Cena za povratnu kartu je 300 dinara. Postoji i restoran gde se možete osvežiti, ali očekujte nešto "jače" cene. 

Ostrvo je dugačko jedan kilometar i prepoznatljivo je pre svega po splavovima i sojenicama. Njihovi vlasnici (oko 100 sojenica i oko 200 splavova) su organizovani u Udruženju ljubitelja Save i Dunava "Ada Međica" i upravljaju ostrvom.

Nova gradnja je strogo zabranjena i ako poželite da postanete vlasnik dela Međice moraćete da pronađete splav ili sojenicu na prodaju, što baš i nije jednostavno. Skoro da niko ne želi da proda svoj deo raja. Međutim, postoje one koje se iznajmljuju.

Kako piše u dostpunim dokumentima, u trenutku osnivanja Udruženja ljubitelja Save i Dunava nije bilo lako utvrditi čija je jurisdikcija nad Adom Međicom, da li Opštine Čukarica ili Novog Beograda. Međutim, prvi predsednik Udruženja uspeo je da pronađe papire o vlasništvu, pa se ispostavilo da ostrvo pripada Vodnoj zajednici Bežanija od koje je udruženje 1963. godine dobilo pravo upravljanja na ostrvu i dan danas je u zemljišnim knjigama nosilac tog prava.

Mnogi Beograđani zainteresovani su za iznamljivanje i kupovinu, ali ponuda splavova na prodaju je veoma mala. Većina ovih kućica na vodi na internet portalima za prodaju nekretnina košta od više 30.000 evra.

Njena visina zavisi od lokacije, veličine i opremljenosti splava, što uključuje snabdevanje vodom i strujom, kao i kvalitet materijala koji nosi splav i od kojeg je napravljen, ali zavisi i od papira, koji su osnovni razlog zbog kojeg se ova kupoprodaja odvija privatno.

Brzom pretragom uočili smo da čak nema jeftinije ispod 80.000 evra.

Cena najma zavisi od dogovora sa vlasnicima, ali kreće se od 10 evra za dan pa na gore. Ipak, nešto možete koristi i besplatno, a vlasnici se neće ljutit, a to su mala dvorišta, klupice, sve što je javno dobro, a ima dosta sadržaja.

Uverili smo se da je njihova arhitektura veoma zanimljiva, a ako šetate i prilazite nkoj od njh,skrivenoj u krošnji drveća, izgledaće vam kao da lebde. Ni na nebu, ni na zemlji.

(Telegraf Biznis)

Video: Zaprašuje komarce ili turira? Nikom nije jasno šta je ovaj čovek radio na Savi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>