• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jeftinije nekretnine, lakše investiranje, veći prihodi: Novi zakon o planiranju i izgradnji dobar za sve

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministar Vesić je rekao da je većina učesnika u raspravi ocenila da su ove izmene pozitivne i da donose dobro

  • 0
majstor, građevina Foto: shutterstock.com

Izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji predviđeno je unapređenje elektronskog sistema za izdavanje građevinskih dozvola, CEOP sistema, uvođenjem novih funkcionalnosti, a naročito e-prostora kojim postupak za izradu i izmenu planske dokumentacije postaje efikasniji i brži.

To je danas izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, na sednici Ekonomskog kokusa Skupštine Srbije. Vesić je naveo da će se unaprediti zelena agenda i da će svi objekti veći od 10.000 kvadrata morati da imaju zeleni sertifikat, a zgrade će morati da imaju i energetski pasoš.

Vesić je za Tanjug rekao da je većina učesnika u raspravi ocenila da su ove izmene pozitivne i da donose dobro i državi koja će imati veće prohode, privredi jer će lakše investirati, a građanima jer će moći da dođu jeftinije do nekretnine. Govoreći o ukidanju zakona o konverziji, ministar je rekao da se pokazalo da je institut konverzije državi za 10 godina doneo 30 miliona evra prihoda, jer je skoro 94 odsto konverzija uređeno bez ikakve naknade.

- Prema onome što su rekli ljudi iz privrede, procesi znaju da traju po tri, četiri pa i devet godina, a mi ćemo samo sa jedne lokacije kroz PDV, porez na imovinu i kupovinu stanova doneti mnogo više prihoda - kazao je Vesić.

Istakao je da je jedna od najvažnijih odlika zakona, koji će se sutra naći na dnevnom redu Skupštine Srbije, biti veća transparentnost i da će oni koji su zaduženi za izdavanje građevinskih dozvola imati veću odgvornost ako ih ne izdaju na vreme, te da nosioci javnih ovlašćenja neće moći da menjaju svoje jednom donete odluke.

Goran Vesić, Praksa za studente u državnim preduzećima Foto: Nikola Tomić

- Uvodi se elektromobilnost, što znači da će morati da postoji određeni broj elektropunjača u rezidencijalnim i poslovnim objektima, pumpe na auto-putevima će morati da uvedu punjače. Uvodi se obaveza da se ima polisa osiguranja štete trećim licima, što znači da, ako se desi neka nesreća, oni koji imaju štetu mogu da se naplate, što recimo nisu mogli stanari u Dubljanskoj ili Vodovdanskoj - naveo je Vesić.

Dodao je da se ukida zakon o linijskoj infrastrukturi, da se uvodi glavni državni urbanista, kao i da se formira agencija za prostorno planiranje i urbanizam. Ona će predstavljati pre svega stručnu razvojnu agenciju nadležnu za poslove pripreme, koordinacije i praćene izrade planskih dokumenata Srbije. Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović je istakla da NALED pozdravlja predložene izmene, a pre svega ukidanje konverzije.

- Mi se za to zalažemo od 2021, jer se prema svim analizama ovaj institut pokazao neefikasnim, pošto je za 10 godina naplaćeno samo 30 miliona evra - rekla je Jovanović.

(Telegraf Biznis)

Video: Ovo su njeni planovi: Osnovana Facility Management biznis asocijacija Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>