• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ponuđeno im da otkupe nameštaj iz stana koji žele da unajme, pa ostali i bez njega i bez novca

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prevaranti su na ovaj način prevarili više od stotinu ljudi

  • 0
Stan kupovina ključevi od stana kuća kuće Foto: Shutterstock

Novinar iz Berlina hteo je da iznajmi stan u Hamburgu, ali je naseo na trik prevaranata, pa je izgubio nekoliko hiljada evra. Takođe je ostao i bez stana koji je htio da iznajmi. Muškarac je naveo kako je uplatio više od 6.000 evra za stan za iznajmljivanje koji i ne postoji.

Kada je slučaj prijavio policiji, saznao je da je na isti način prevareno više od 100 ljudi s njegovim i još najmanje tri stana. Policajci procenjuju ukupnu štetu na više od 400.000 evra.

Kako navodi novinar, na internetu je pronašao dvosoban stan u Hamburgu za koji vlasnici traže 880 evra najma s režijama. Početkom aprila dobio je mejl od kompanije za nekretnine koja mu je ponudila "šarmantan dvosobni stan sa balkonom". Web stranica za upravljanje nekretninama ostavila je pristojan utisak, pa je novinar učitao sam svoju prijavu pomoću onlajn obrasca, piše Portal Fenix. 

Dva dana kasnije nazvao ga je čovek koji se predstavio kao Tim Berger, i ponudio mu da razgleda stan. Rekao mu je da ključ od stana uzme iz kutije koja je zaštićena numeričkom šifrom. Početkom aprila posetio je stan, koji je bio kompletno namešten. Na stolu u kuhinji bila je prijava još jednog zainteresovanog.

U drugom telefonskom razgovoru s Bergerom muškarac je saznao da se stan iznajmljuje samo zainteresiranima koji uz naknadu pristanu da preuzmu nameštaj: kuhinju, frižider, mašinu za veš i sudove, nameštaj u spavaćoj i dnevnoj sobi.

Međutim, čovek iz kompanije za nekretnine nije mu dao fiksnu cenu, nego ga je zamolio da licitira za nameštaj. Rekao je da predmeti navodno koštaju 6.500 evra. Na kraju, novinar je ponudio 3.100 evra i potpisao je ugovor u najmu. U njemu je bilo određeno da deset dana nakon sklapanja ugovora mora uplatiti prvu mesečnu kiriju (880 evra), polog (2.040 evra) i novac za nameštaj (3.100 evra).

Nakon telefonskog poziva Rolfu Boseu iz Udruge stanara Hamburga, novinar je saznao: "To je očigledno bilo protibzakonito. Stanarski zakon jasno propisuje da se polog mora uplatiti najranije na početku najma, a mesečna kirija tek trećeg radnog dana u prvom mesecu".

Primopredaja ključeva za stan trebalp je da se obavi nekoliko nedelja kasnije. Dogovorio je sastanak sa gospodinom Bergerom sredinom juna. Bio je to i poslednji put kada se čuo s njim.

Dva dana pre primopredaje ključeva napisao je imejl, ali dobio je poruku da adresa ne postoji. Broj Tima Bergera je zauzet stalno, a sajt kompanije za nekretnine je ugašen.

Sljedeće jutro se odvezao do stana. U stanu je boravio stvarni stanar stana koji nije planirao da se iseli, a dok je bio u inostranstvu na nekoliko meseci, stan je dao u podzakup osobi koju je dva puta sreo. Novi stanar je u stan dovodio ljude koji traže stan, potpisivao ugovore o najmu i tako zarađivao novac.

Novinar je istragom utvrdio kako je lažna i adresa navodne kompanije za nekretnine. Na lokaciji na kojoj se navodno nalazi je veleprodaja slatkiša.  Račun na koji je novinar uplatio novac pripada ženi iz Brandenburga koja radi kao čistačica. U međuvremenu je došao do neverovatnog saznanja: U Nemačkoj možete napisati bilo koje ime kada uplaćujete novac preko IBAN transfera.

(Telegraf Biznis)

Video: Koliki je milion dolara u kvadratima? U Monaku za te pare ćumez od 15, u Beogradu vila od 500m²

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>