• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nekretnine će poskupeti u celom svetu: Najveći skok u zemljama Azije, ali ni Evropu neće zaobići

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oko 12 odsto eksperata smatra da su za poskupljenje nekretnina najviše krivi monetarna politika, inflacija i politika vlada

  • 1
Nekretnine, zgrada, zgrade, prodaja stanova, izdavanje

Foto: Shutterstock

Cene nekretnina će u narednih 10 godina značajno porasti u svim delovima sveta, objavljeno je danas na sajtu Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena. Prema rezultatima kvartalnog istraživanja IFO i Instituta za švajcarsku ekonomsku politiku (IWP), nekretnine će u narednoj dekadi na globalnom nivou poskupeti u proseku za devet odsto.

- Povećanje cena nekretnina više je vođeno faktorima potražnje, a ne ponude - smatra istraživač IFO-a Timo Vohner.

U prognozi za Evropu je primetna neravnoteža. Cene nekretnina u zapadnoj Evropi će porasti u proseku za 6,4 odsto, a u severnoj Evropi za 9,9 odsto, dok južnu Evropu u narednih 10 godina očekuje poskupljenje nekretnina za čak 18,4 odsto, a istočnu Evropu za 14,9 odsto. Cene nekretnina u Velikoj Britaniji će porasti za 8,4 odsto, kao i u Nemačkoj - za 7,2 odsto, Francuskoj - 5,5 odsto, i SAD - 6,0 odsto.

Posebno će porasti cene nekretnina u južnoj Aziji - za 25,1 odsto, zapadnoj Aziji - 22,4 odsto, i srednjoj Americi - 24,4 odsto. U mnogim regionima sveta povećana potražnja za nekretnima raste zbog višeg životnog standarda i većih prihoda, kao i zbog rasta populacije i želje za većim životnim prostorom. Za 37 odsto anketiranih stručnjaka, ovi faktori stoje iza porasta cena nekretnina na globalnom nivou.

- Oko 27 odsto anketiranih stručnjaka misli da su za rast cena odgovorni faktori ponude - ograničeni proizvodni kapaciteti za gradnju novih stambenih prostora, više cene građevinskog materijala i nedostatak parcela - kazao je Vohner.

Oko 12 odsto eksperata smatra da su za poskupljenje nekretnina najviše krivi monetarna politika, inflacija i politika vlada u konkretnim zemljama. Na regionalnom nivou, očekivanja stručnjaka o cenama nekretnina u velikoj su korelaciji sa njihovim predviđanjima inflacije, navodi se na sajtu minhenskog instituta. U ovom istraživanju, koje je sprovedeno od 14. juna do 2. jula, učestvovalo je 1.405 ekonomskih stručnjaka iz 133 zemlje sveta.

(Telegraf Biznis)

Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>