• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koliko vredi jahta Kudžo koja je završila na dnu mora? Menjala vlasnike, a nekada je na njoj bila i Lejdi Di

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U rekonstrukciju jahte uloženo je milion dolara, pre nego što je prodata na aukciji za svega 160.000 evra

  • 0
Princeza Dajana, Lejdi Di Foto: Tanjug/AP

Jahta Kudžo, koja je potonula prošlog vikenda u Mediteranu, prvi put je dospela na naslovne strane pre 26 godina. Odnosno, kada je na njoj fotografisana princeza Dajana sa svojim partnerom i tadašnjim vlasnikom broda, filmskim producentom Dodijem Al Fajedom.

"Kudžo" je inače indijska reč koja znači "nezaustavljiva sila". Jahta je izgrađena u Italiji 1972. godine za bisnismena Džona von Njumana koji je za italijanski list ispričao da je u tom trenutku želeo najbržu jahtu na svetu.

Bila je opremljena sa dva motora od 18 cilindara koji su joj davali maksimalnu brzinu od 42 čvora.

Nakon nekoliko godina, Njuman je prodao "Kudžo" trgovcu oružja Adnanu Khašogiju, koji je u to vreme važio za najbogatijeg čoveka na svetu.

U međuvremenu, Kašogi je predao brod svom nećaku Fajedu, koji je u San Tropezu, gde je bila usidrena, ugošćavao mnoge poznate ličnosti poput Klinta Istvuda, Brusa Vilisa, a jedno vreme i tadašnju devojku Bruk Šilds.

Na istoj jahti proveo je i poslednje leto sa princezom Dajanom, pre nego što su nastradali u saobraćajnoj nesreći, bežeći od paparaca, u avgustu 1997. godine.

Nakon njihove smrti, jahta je pala u zaborav. Godinama je bila u skladištu, dok Fajedov rođak nije uložio preko milion dolara u njenu restauraciju.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by NAVIGATOR Yacht & Art of Life (@navigator.magazine)

Bila je u njegovom vlasništvu sve do prošlog februara, kada je odlučio da je proda na krajnje neobičan način - na aukciji automobila u Parizu.

Tu se pojavio poznati britanski kolekcionar automobila, kupac, prodavac i restaurator Sajmon Kidston. On je špijunirao Kudžo u aukcijskom katalogu retromobila, pročitao da ga prodaje njegov stari školski prijatelj Fajed i odlučio da licitira.

- Licitacija je otvorena na 150.000, kolega kog sam poslao je ponudio 160.000 evra. Nevolja je bila ta da niko drugi nije dao ponudu. Čekić je presudio i ja sam imao novi brod. Osećaj je bio mešavina uzbuđenja, sa užasom - pojasnio je on.

Prvu plovidbu opisao je ovim rečima: "Nijedan čamac ove veličine ne privlači takvu pažnju kada uđe u luku".

Ipak i ovaj akcionar odlučio je da proda jahtu italijanskoj porodici, koja je ujedno i poslednji vlasnik potonule mašine, nakon što su se zaljubili u nju na prvi pogled.

- Dobio sam ponudu koju nisam mogao da odbijem - pojašnjava.

Brod bogat istorijom potonuo je 29. jula nakon sudara sa neidentifikovanim objektom. U trenutku nesreće, na jahti je bilo sedam osoba. Spasioci su ih sve prebacili na sigurno.

(Telegraf Biznis)

Video: Šta smo sve jeli u Seulu, da li biste ovo probali

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>