• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najnoviji izveštaj o kretanju cena nekretnina u svetu: Biće sve teže doći do sopstvenog kvadrata

Vreme čitanja: oko 1 min.

U zapadnom delu Evrope, najveće povećanje će osetiti Britanci i Nemci

  • 0
stan Foto: Shutterstock

Iako deluje da "nema dalje", izgleda da uvek ima još: cene nekretnina nastaviće svoju uzlaznu putanju.

Očekuje se da će cene nekretnina tokom naredne decenije skakati, u proseku, za 9% godišnje. Taj podatak su izneli ekonomski stručnjaci vodećih nemačkih i švajcarskih istraživačkih institucija, a izveštaj je objavljen ove nedelje.

Kako je rekao Timo Vošner, sa Instituta Ifo, "povećanje cena nekretnina je više podstaknuto faktorima potražnje nego ponude", što potvrđuje i vest vezana za to da Nemačkoj nedostaje čak 700.000 dostupnih stanova.

Ipak, neće situacija u celom svetu biti jednako alarmantna, tj. povećanja cena će se razlikovati.

Očekivane stope rasta u Zapadnoj Evropi su 6,4 posto, a u Severnoj Americi 7,7 procenata, i zbog toga se ovi delovi sveta nalaze ispod proseka. Cene su i biće značajno veće u Južnoj i Istočnoj Evropi - gde iznose 18,4 odnosno 14,9 odsto.

Očekuje se da će cene u Južnoj Aziji porasti za 25,1 posto, u Zapadnoj Aziji za 22,4 procenta, a u Srednjoj Americi za 24,4%. Takođe, stručnjaci predviđaju porast cena nekretnina od 8,4 odsto u Velikoj Britaniji, 7,2 odsto u Nemačkoj, 6 procenata u SAD i 5,5 odsto u Francuskoj.

Razlozi za to su, kako se navodi, viši životni standard i veća primanja, kao i želja za većim životnom prostorom, te porast broja stanovnika.

Dodatno, sve veća popularnost rada od kuće doprinosi rastu cena, navodi se u istraživanju. Međutim, Vošner kaže da "faktori ponude, poput ograničenih proizvodnih kapaciteta, viših cena za građevinski materijal i nedostatak građevinskog zemljišta", takođe igraju bitnu ulogu u svemu.

Treba istaći i da je u ovom opsežnom istraživanju učestvovalo ukupno 1.405 ekonomskih stručnjaka iz 133 zemlje, a ispitivanje je trajalo od 14. juna do 2. jula.

Ipak, navedene brojke nisu usklađene s inflacijom, te će realna povećanja cena verovatno biti manja, konstatuje Ifo.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>