• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za trošnu kamenu kućicu od 20 kvadrata traže 210.000 evra: Kažu da imaju dobar razlog za to

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovakve objekte lokalno stanovništvo rijetko daje na prodaju jer predstavljaju svojevrstan spomenik ljudskom radu i odricanju

  • 1
Korčula, Hrvatksa jadransko more plaža

Foto: Pixabay

Trošna kamena kućica na Korčuli u Žukovi prodaje se na tržištu nekretnina za vrtoglavih 210.000 evra. Ipak, na tu cenu, kako saznajemo od prodavca, prvenstveno utiče pozicija do mora, odnosno činjenica da je sama u predivnoj uvali.

Prodaje se kao deo poljoprivrednog zemljišta površine 9.542 kvadrata. Kamena kuća veličine je oko 20 kvadrata. Sadrži cisternu za vodu, betonirani parking i mali mol sa mestom za spuštanje brodova.

Zemljište se, kažu u agenciji Korčula projekti, nalazi u prvom redu od mora i sa njega se pruža predivan pogled na otvoreno, kristalno-plavo more, ostrvo Hvar i Pitve i ostrvo Lukovce. Okruženo je predivnom i očuvanom vegetacijom. Lokacija sama po sebi pruža izvanredan mir i privatnost.

- Moguće je urediti postojeću kuću koja je ucrtana u katastarskim mapama i upisana kao deo zgrade u zemljišnim knjigama, uz prethodno dobijanje upotrebne dozvole od Kancelarije za prostorno uređenje. Ovakav objekat se može uvećavati za određeni procenat zavisno od prostornog plana pojedine jedinice lokalne samouprave - kaže za Jutarnji list Dario Cocović, vlasnik agencije koja je oglasila ovu prodaju.

Dodaje da se na ovako ekskluzivnim mestima u prirodi celodnevni boravak odvija napolju, pa se investitori sve češće odlučuju za uređenje spoljašnih površina, vrtova, parkića i drvenih terasa sa letnim kuhinjama, dok je prostor u kućama manji.

- Na ostrvu je retkost da u negrađevinskim zonama postoji priključak na vodovod i niskonaponsku električnu mrežu, pa se investitori u ovakve objekte uglavnom odlučuju na obnovljive izvore energije i tradicionalno izgrađuju cisterne za vodu - objašnjava.

Preporučuje se obnova kuće u tradicionalnim materijalima pretežno kamen i crep. Ipak, kakva je situacija sa majstorima na ostrvu?

- Korčula ima dosta kvalitetan građevinski sektor, ali zbog povećanih investicija u poslednjih nekoliko godina sve se češće može videti radna snaga iz raznih delova sveta. Čudno je samo da takva tradicionalna delatnost na Korčuli nema strukovnu školu i to u vreme kada se traži majstor više i kada se za cenu uglavnom ne pita ako je na vreme i kvalitetno odrađen posao - kaže Cocović.

Ostrvo je dosta dobro pokriveno mrežom poljskih, protivpožarnih i poljoprivrednih puteva, za što je zaslužna tradicionalno zastupljena poljoprivredna delatnost uglavnom maslinarstvo i vinogradarstvo, pa je povezanost sa glavnim ostrvskim ulicama brza.

(Telegraf Biznis)

Video: Koliki je milion dolara u kvadratima? U Monaku za te pare ćumez od 15, u Beogradu vila od 500m²

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>