• 6

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pomama Rusa za jeftinim stanovima u okupiranom Mariupolju: "Bitno da je na moru"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prošla je godina otkako su ruske snage zauzele ovaj ukrajinski grad, koji tek kreće da se obnavlja...

  • 6
Mariupolj Ukrajina Foto: Tanjug/AP

Prema podacima UN, čak 90 posto zgrada u ukrajinskom gradu Mariupolj je oštećeno ili uništeno ruskim granatiranjem tokom iscrpljujuće dvomesečne opsade.

Ubijeno je na hiljade civila, a grad je, u međuvremenu, napustilo oko 350.000 ljudi, u odnosu na predratnu brojku od 430.000 stanovnika.

Dakle, Mariupolj je praktično opustošen. Ali, čini se da to ne sprečava neke Ruse da ga posmatraju kao eventualni, budući dom.

Kako piše BBC, izgleda da okupacijske vlasti sada nameravaju da promene putokaze na ukrajinskom jeziku u ruski, te da uvedu ruski nastavni plan i program u škole; takođe, pominje se prinuda preostalih stanovnika da uzmu ruske pasoše.

Prema satelitskim snimcima, deluje kako Rusija nastoji da preoblikuje Mariupolj.

- Pronašao sam imanje. Mariupolj će biti predivan grad - rekao je za BBC Vladimir iz arktičkog ruskog grada Murmansk. On, zajedno s ostalima s kojima je BBC razgovarao, nije hteo da kaže svoje puno ime.

Vladimir je jedan od mnogih Rusa koji su poslednjih meseci tražili nekretninu u okupiranom gradu preko VKontaktea, najpopularnije ruske društvene mreže.

Rus kaže da je već prodao svoj stan u rodnom gradu i da će se uskoro sa celom porodicom preseliti u Mariupolj. Ono što je njemu bitno, kako kaže, jeste da se "grad nalazi na moru", a još jedan motiv su niske cene.

Vladimirove izjave su, inače, slične porukama miliona Rusa, jer državna televizija objavljuje "blistave" izveštaje iz ukrajinskog grada, koji govore o rekordno brzoj obnovi Mariupolja i povratku normalnog života u grad.

Mariupolj Ukrajina Mariupolj, Ukrajina / Foto: Tanjug/AP

"Na mestu ruševina niču novi stambeni blokovi, vrtići, škole - sve se obnavlja najmodernijom tehnologijom", navodi se u jednom izveštaju državne TV stanice Rossiya 1.

Satelitske slike koje je analizirao BBC, istina, prikazuju nekoliko zgrada koje su nikle širom grada lane, uglavnom na periferiji. Takođe, tu je i novo veliko područje novoizgrađenih stanova na severozapadnom delu Mariupolja, po imenu Nevski.

Ali, snimci "uhvaćeni" satelitom, takođe, otkrivaju da su razmere razaranja u gradu još uvek enormne. To se posebno odnosi na delove gradskog jezgra, gde je većina objekata i dalje bez krovova.

Istovremeno, dok novi stanovi niču, mnogi stambeni blokovi su srušeni, navodno nakon što je procenjeno da njihova obnova nije moguća. To uključuje čitavu četvrt - sa površinom od oko 315.000 kvadratnih metara, prema satelitskim snimcima - na istoku grada, drugom, teško pogođenom delu Mariupolja.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • radovan III

    16. avgust 2023 | 09:27

    Mariupolj je bio, jeste i uvek ce biti ruski. U istocnoj ukrajini i krimu uvek a i sada zivi 94% rusa i oni nece da trpe fasisticku huntu kijeva. Znate li da po naredjenju zelenskog (zapada) od ove godine Ukrajina BOZIC slavi 25 decembar. Pametnom dosta da shvatiti sta i zasto radi zapad u ukrajini.

  • PNM

    16. avgust 2023 | 08:37

    Nije okupiran vec vracen Rusiji,tamo gde je bio vekovima pre nego sto je formiran sovjetski savez. U tom"okupiranom" gradu je bilo najvise azovaca i banderovaca sa sve hitlerovim slikama na telu... Nekom je oslobadjanje,nekom okupacija... Kako ko gleda

  • Nikolas

    16. avgust 2023 | 08:26

    PRENOSI BBC !!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>