• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Čovek koji je kupio London" prodaje dve kuće: Katarski šeik za njih traži 370 miliona funti

Vreme čitanja: oko 1 min.

Milijarder je inače kupio i renovirao šestospratnu Forbsovu kuću, koja se nalazi nekoliko minuta hoda od Bakingemske palate

  • 1

Katarski šeik Šeik Hamad bin asim bin Jaber Al Thani razmišlja o prodaji dve luksuzne kuće u najekskluzivnijim londonskim četvrtima, čija je ukupna tražena cena 370 miliona funti.

Kako navodi Blumberg, pozivajući se na upućene izvore, šeik planira da proda tripleks penthaus u kompleksu One Hide Park u luksuznom londonskom okrugu Najtsbridž za oko 220 miliona funti, kao i imanje koje u blizini, na trgu Belgrejv, za oko 150 miliona funti.

Izvori su rekli da bi šeik Hamad mogao da odustane od prodaje ako ponude budu ispod tražene cene. Bivši šef Uprave za investicije Katara (QIA) i bivši premijer te zemlje jedan je od najistaknutijih investitora na Bliskom istoku i jedan od ključnih akcionara nemačkog zajmodavca Dojče banke AG .

Tokom njegovog mandata u QIA, državni fond je gomilao udeo u nekim od najprestižnijih evropskih kompanija. Šeika Hamada, prijatelja kralja Čarlsa, britanski mediji su svojevremeno prozvali "čovekom koji je kupio London", nakon ekspanzije katarskih interesa u glavnom gradu Velike Britanije od početka milenijuma.

Potencijalna prodaja luksuznih nekretnina u Londonu dolazi nakon što je milijarder kupio i renovirao šestospratnu Forbsovu kuću, koja se nalazi nekoliko minuta hoda od Bakingemske palate.

Londonsko tržište luksuznih stanova našlo se ove godine pod pritiskom, jer visoki troškovi finansiranja primoravaju najbogatije prodavce kuća u gradu da pristanu na popuste ili rizikuju da ugovori propadnu. Prema istraživačkoj kući LonResa, broj propalih ugovora vrednih 5 miliona funti i više porastao je za 15 odsto između januara i jula, u poređenju sa istim periodom prošle godine. Prema izveštaju brokera Najt Frenk, oko 17 odsto osoba sa izuzetno visokom neto vrednošću kupilo je najmanje jednu kuću prošle godine, a najbogatiji vlasnici kuća još sklapaju dogovore.

(Telegraf Biznis)

Video: Koliki je milion dolara u kvadratima? U Monaku za te pare ćumez od 15, u Beogradu vila od 500m²

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    21. avgust 2023 | 18:15

    Могу само мислити какви би коментари били д је наслов" Човек који је купио Београд"!?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>