• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

U komšiluku pomama za stanovima u suterenu: Sve prednosti i mane ovakvih prostora

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pre nekoliko godina stanovi u suterenu u Hrvatskoj prodavali su se po 1.000 evra za kvadrat, a sad je ta cena dosegla gotovo 2.000 evra

  • 0
Izdavanje stanova, izdavanje stana, kljucevi Foto: Shutterstock

U poslednje vreme na tržištu nekretnina primetan je povećani broj stanova u suterenu koje su dosadašnji vlasnici odlučili da prodaju. Svakako, jedan od razloga je veliki skok cena na tržištu, pa su i cene tim, inače najmanje atraktivnim stanovima, odjednom skočile.

Ovaj trend izražen je u Hrvatskoj. Pre nekoliko godina stanovi u suterenu prodavali su se po 1.000 evra za kvadrat, a sad je ta cena dosegla gotovo 2.000 evra.

Ipak, ne možemo sve suterenske stanove strpati "u isti koš". Jer, nije isto kupiti suteren na periferiji i u centru grada, gde će se ljudi neretko odlučiti na kupovinu zbog investicije - za najam ili dnevni najam, ili pak zbog povoljne cene na odličnoj lokaciji, piše Večernji list.

Tada je to kompromis koji ima smisla. Neki će takav prostor odabrati za kancelariju. Ipak, uprkos prednostima koje takvi prostori nude, bolja lokacija i niža cena, mnogi imaju averziju od suterena zbog bojazni od vlage, nedostatka svetla i malih prozora sa pogledom na asfalt ili, u najboljem slučaju, park. Takođe, prisutna je i bojazan kako takav stan nekome u budućnosti prodati.

Pre kupovine ovakve nekretnine pametno je zatražiti stručnu procenu koja se odnosi na hidroizolaciju i toplotnu izolaciju, kao i na stanje cele zgrade. Naime, osim vlage, stanove u suterenu zbog loše toplotne izolacije ponekad je zimi teško zagrejati. Ali, zato je leti u njima i više nego prijatno boraviti.

(Telegraf Biznis)

Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>