• 8

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta kada zakupac ne plaća račune i kiriju? Ako nemate Ugovor o zakupu, situacija je mnogo teža

Vreme čitanja: oko 2 min.

Klauzula o izvršnosti štiti vas od zakupaca koji ne ispunjavaju svoje obaveze

  • 8
Primopredaja ključeva, ugovor, stanovanje Foto: Shutterstock

Iako Zakon o stanovanju i održavanju zgrada nalaže sklapanje Ugovora o zakupu između zakupodavca i lica kojem se stan daje u zakup, neretko se dešava da vlasnici stana preskaču ovaj korak. 

Tokom prethodne godine bili smo svedoci da su mnogi podstanari ostali bez krova nad glavom, zbog stanodavaca koji su redovne platiše zamenili bogatim Rusima, i tada smo pisali ,,kako da se zaštite od pohlepnih stanodavaca''.

U međuvremenu, pojavile su se i priče vlasnika koji su svoju nekretninu zaticali u neprepoznatljivom stanju nakon izdavanja.

U oba slučaja, zajedničko je odsustvo Ugovora o zakupu. Ovaj put, Telegraf Biznis osvrnuo se na to kako da se vlasnici zaštite od nesavesnih zakupaca, a odgovor smo potražili kod advokata Jelene Ćirić.

- Da bi se izbegle takve situacije, moja preporuka je da zakupodavac i zakupac minimalno zaključe Ugovor o zakupu, koji ne mora nužno biti overen kod javnog beležnika, ali bi trebalo da reguliše obaveze obe strane - pojašnjava Ćirićeva.

Advokat navodi i da u situaciji kada zakupac ne ispunjava svoje obaveze, ugovor može da se raskine.

- Međutim, ako nastane šteta ili zakupac odbija da napusti nepokretnost, zakupodavcu je potrebna sudska zaštita.

Obaveze zakupodavca: - Obaveza predaje stvari; - Obaveza održavanja stvari i - Odgovornost za materijalne i pravne nedostatke.

Šta je klauzula izvršnosti?

Klauzula o izvršnosti štiti vas od zakupaca koji ne ispunjavaju svoje obaveze, poput plaćanja računa, kirije ili pak ukoliko ne žele da napuste nepokretnost.

- Obično preporučujem svojim klijentima da se Ugovor o zakupu overe kod javnog beležnika sa takozvanom klauzulom izvršnosti. Overa Ugovora o zakupu jeste dodatni trošak, ali sa klauzulom izvršnosti nije neophodno nužno voditi sudski postupak u slučaju da zakupac ne ispunjava svoje obaveze, već se sa takvim ugovorom zakupodavac može odmah preko javnog izvršitelja pokrenuti izvršenje.

Dakle, zakupodavac preko izvršitelja naplaćuje sva dospela potraživanja od zakupca, odnosno preko izvršitelja može da iseli zakupca iz nepokretnosti - pojašnjava advokat.

Ipak, ukoliko zakupodavni odnos regulišete neformalnim, usmenim putem, proces je nešto teži i drugačiji.

-  U takvoj situaciji, za bilo kakvo neispunjenje obaveza od strane zakupca neophodno je inicirati sudski postupak, u kome je onda neophodno dokazivati prvo da je zakupac imao tu obavezu, a onda i da je prekršio, što u praksi ume da stvara poteškoće - pojašnjava Ćirićeva.

Obaveze zakupca: - Obaveza plaćanja zakupnine; - Obaveza plaćanja računa; - Obaveza upotrebe stvari prema ugovoru i - Obaveza vraćanja stvari.

Kakva je situacija u agencijama za nekretnine?

Nikola Čobić ispred City Expert agencije rekao nam je da oni kao agencija sklapaju Ugovore o zakupu, koji propisuju da vlasnik barem jednom mesečno ima pravo da uđe u stan, kako bi proverio stanje i uzeo zakupninu. S druge strane, kaže i da su mnogi vlasnici neodgovorni.

- Račune im šalju Vajberom ili mejlom, kiriju im uplaćuju na račun i dolazite u situaciju da kada posle šest meseci ili godinu dana obiđu nekretninu, dobiju stan koji je potpuno uništen - zaključuje Čobić.

(Telegraf Biznis)

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa "divljaju"?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    1. septembar 2023 | 22:17

    Sklapanje ugovora o zakupu između zakupodavca i lica kojem se stan daje u zakup zakupodavac izbegava kako ne bi placao porez drzavi na novac koji dobije lica koji uzima u zakup stan.

  • Čeda

    1. septembar 2023 | 22:52

    Digneš u vazduh sebe, stanare i celu zgradu kao ovaj nesrećnik iz SD.

  • Menadžer

    2. septembar 2023 | 04:54

    Ma đeee ja radio u Kanadi nekoliko godna ko bilding menadžer vodio preko 159 stanova sa svakojakim ljudima i nacionalnostima. I nikad problem sem sa nekim iracanima pa su mi crtali muške organe na bildingu. ovdi je zakon taki da kad izdajem stan sve mora biti kako ja navedeno u oglasu i ispravno Nedo bog da se nekome začepi tojlet i da neradi a da se ne popravi na vreme. Ondak taj stanar te stavi na sud i može godinama da neplaca kiriju. Ali tako i ako stanar dobije više od dve žalbe od komšija na buku svađu pušenje drogiranje itd i ako ne plati kiriju u roku momentalno leti ako ne ode sam ondak dodje serif i izbaci ga i to o njegovom trošku. Ovo je ljudi biznis nije zezanje ocu da platim neću.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>