• 7

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mladi sve teže dolaze do svog doma: Rade dva posla, i opet nemaju dovoljno za učešće, a rate rastu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li smo zakoračili u "eru večitih iznajmljivača"?

  • 7
paneli na kućama Foto: Shutterstock

Skoro jedan na svakih pet (18%) milenijalaca i 12% pripadnika generacije Z, koji su odgovarali u nedavnoj anketi Redfin-a o stanovanju, veruje da nikada neće posedovati svoj dom.

Ono što je najveća prepreka na tom putu jeste manjak pristupačnosti, piše Blumberg, aludirajući pre svega na mlade kupce iz SAD. Otprilike polovina iznajmljivača generacije Z i milenijalaca koji veruju da je malo verovatno da će kupiti kuću u bliskoj budućnosti, kaže da ih u tome sprečava visoka cena.

Takođe, skoro polovina (46%) milenijalaca i jedna trećina (33%) pripadnika generacije Z kaže da im je prepreka nedostatak mogućnosti da uštede za učešće, a više od jedne trećine i jednih i drugih kaže da su stope hipoteke previsoke.

Otprilike jedna trećina smatra da nije u mogućnosti da priušti mesečnu otplatu hipoteke, dok jedan od pet (21%) pripadnika generacije Z i 16% milenijalaca navode da prvo moraju da otplate studentski dug, pre nego krenu da razmišljaju o kući.

Anketa je sprovedena na 5.079 stanovnika SAD, u maju i junu 2023. godine. Izveštaj se fokusira na 1.340 ispitanika generacije Z (uzrasta od 18 do 26 godina) i 1.973 milenijalaca (od 27 do 42 godine).

- Pogoršana kriza pristupačnosti stambenog prostora ima ogroman uticaj na generaciju Z i milenijalce, jer su mnogo manje šanse da će posedovati svoju nekretninu, nego što je slučaj sa starijim generacijama - rekao je glavni ekonomista Redfina, Deril Ferveder.

Kada je reč o dilemi - iznajmiti ili kupiti kuću/stan, mnogi mladi Amerikanci nemaju izbor. Oni iznajmljuju svoj dom, jer iako su i kirije poskupele, to je i dalje pristupačnije od kupovine, a ne treba im ni za učešće u tom slučaju.

Studenti stanovanje, plaćanje Foto-Ilustracija: Shutterstock

Srednje prodajne cene kuća su na rekordnom nivou, sa skokom od 40% od 2019. godine. Doduše, i plate su u međuvremenu porasle, ali ne toliko. Prosečna zarada po satu porasla je za otprilike 20% u istom periodu.

Rekordno niske stope na hipoteke i sve veća zastupljenost rada na daljinu tokom 2020. i 2021. godine podstakli su intenzivnu potražnju za kupovinom kuća, što je dovelo do rasta cena.

Sada su rastuće stope na hipoteke pogoršale troškove pri kupovini kuće. Štaviše, kamate su se više nego udvostručile u odnosu na one najniže, dostigavši najviši nivo u više od 20 godina u avgustu.

Trenutno, otprilike jedna četvrtina (26%) odraslih iz generacije Z i polovina (52%) milenijalaca poseduje svoj dom, u poređenju sa 71% pripadnika generacije X i 79% bejbi-bumersa.

Takođe, oko 40% njih iz obe mlađe generacije radi dodatne poslove, kako bi uštedeli za učešće, a jedna četvrtina planira da iskoristi novčani poklon od porodice u te svrhe.

(Telegraf Biznis)

Video: Novoizgrađeni stanovi za izbegla lica iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    20. septembar 2023 | 23:35

    Bitno je da su penzioneri zadovoljni, oni su buducnost Srbije, uzas!!!

  • Zoran

    21. septembar 2023 | 00:00

    Slusajte one koji pune budzet drzavi a ne one koji ga prazne! Zivimo u izobilju ali ako smo oskudni sa kompetencijom kreiramo oskudnost.

  • Milena

    20. septembar 2023 | 22:28

    Koliko problema resimo na trzistu toliko smo i placeni!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>