• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Opština prodavala jeftino zemljište za mlade porodice, na njima nikle ogromne vile za najam

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

U tim vilama ne žive mladi, tvrde meštani

  • 1
Hrvatska Split Foto: Shutterstock

Pre gotovo 10 godina Opština Sukošan prodavala je jeftinije zemljišta kako bi pomogli mladim porodicama da reše svoje stambeno pitanje. Uslov za kupovinu zemljišta po nižoj ceni bilo je da su stanovnici opštine, da nemaju nijednu nekretninu kao i da nisu stariji od 40 godina.

Od 47 kupljenih zemljišta, na njih 14 nikle su vile za iznajmljivanje, a jedna se i prodaje i to za 750.000 evra, donosi Poslovni. Kako je to moguće, upitali su opštinskog načelnika Antu Martinca.

– Odlukom i ugovorom nije zabranjeno da neko ne može da se bavi dodatnom delatnošću. Zašto ne, mislim da bi to bilo i dobro, da se mlade porodice tamo gde žive dodatno bave tim poslovima – kaže načelnik.

Međutim, meštani tvrde kako u tim vilama ne žive mlade porodice nego one služe isključivo kao kuće za odmor.

– Ja opet govorim da ne znam nijednu takvu porodicu, nijednu. Ponavljam, ako neko stvarno živi, ja bih volela da mi se javi i, eto, neka javno kaže – ja sam izgradio i ja tu živim. Ali ja takve ne znam. Ne ja, nego ni meštani. Meštani isto kažu – tu niko ne živi – kaže Petra Žitko, županijska službenica.

Na ostalih trideset kupljenih parcela još nije ni započela gradnja iako se u ugovoru jasno navodi da građevinska dozvola mora biti rešena unutar tri godine, a gradnja nekretnine mora započeti unutar pet. U protivnom se zemljište vraća opštini, ali po tržišnoj ceni, ne po onoj po kojoj je kupljeno. To još uvek niko nije učinio. Kupci zemljište nisu smeli prodavati u roku od deset godina. Ako bi se zbog više sile zemljište moralo prodati, pravo preče kupovine po istoj ceni zadržavala je opština.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miroslav

    16. septembar 2023 | 11:19

    Mesto je u Hrvatskoj , i sta mi imamo od ove vesti. Jesu li Srbi krivi za proneveru????

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>